Ingyenjegyeket osztogatnak a Marsra

Most bárki részese lehet a decemberben induló Mars-expedíciónak, persze nem személyesen, csak névleg. A NASA honlapján feliratkozók neve ugyanis felkerül arra a listára, amely az Orion űrhajó fedélzetén eljut a Marsra.

A világ legnagyobb űrkutatási szervezete, az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) jópofa kezdeményezést hívott életre. A honlapján keresztül bárki online beszállókártyát igényelhet a december 4-én induló Orion űrhajóra. Aki október 31-ig jelentkezik, a neve felkerül arra a pénzérme nagyságú chipre, amelyet a jármű fedélzetén helyeznek el. Eddig közel 95 ezer ember regisztrált, ők már biztosan ott lesznek az Orionon, legalábbis a nevük.

A NASA áprilisban mutatta be a nagyszabású nemzetközi terv, a Global Exploration Roadmap új változatát, amely alig másfél évtized múlva a Mars-utazást jelölte meg célul. A jelenlegi űrrepülés alacsony Föld pályájú, vagyis a járművek bolygónk felszíne fölött 200–2000 kilométerre repülnek, itt kering a Nemzetközi Űrállomás is.

A tervek szerint az SLS-Orion páros (a hordozórakéta és az űrhajó) először 2017-ben indulhat el egy emberek nélküli, Hold körüli tesztrepülésre, míg a fő cél a Mars térségébe indított emberes küldetések megvalósítása a 2030-as években.

Az egyetlen bolygó, ahol eddig emberek jártak, a Hold. Az Apollo-11 legénységének két tagja, Neil Amstrong és Edwin A. „Buzz” Aldrin 1969. július 21-án hajtottak végre sikeres landolást. Harmadik társuk, Michael Collins nem szállt le, hanem az űrhajó parancsnoki és szervizmoduljában maradt. Az Egyesült Államok pénzügyi okokból törölte az utolsó három Apollo-programot, így máig mindösszesen tizenkét amerikai űrhajós járhatott a Hold felszínén.  Az utolsó embert szállító egység 1972 decemberében landolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.