A mezei szelfi lassan már ciki

Először volt a szelfi, a mobiltelefonnal készített önarckép. Sokan már ettől is falra másztak, de ha azt hitték, a járványszerűen terjedő netes magamutogatás ezzel elérte evolúciójának csúcsát, akkor tévedtek. Az öncsi mutálódik és megosztással szaporodik!

Az eredeti angol kifejezés (selfy, mely idővel selfie lett) az angol self szóból ered és egyes források szerint már 2000-ben felbukkant, de csak 2012-13 körül vált a köznyelv részévé, miközben nemzetközi fogalommá is vált. Az Oxford Dictionaries 2013 augusztusában fel is vette online szótárába. A selfie (magyarosan írva szelfi vagy öncsi) olyan önarcképet jelent, melyet az ember saját magáról készít fényképezőgéppel, táblagéppel vagy mobiltelefonnal. A képen gyakran látszik a készítő eszközt tartó karja is. Az új mobiltelefonokon, megkönnyítve a fotózást és ezzel kiiktatva a tükröt, a képernyő felől is van kamera.  Akinek ez is kényelmetlen, vagy túl rövid a karja, az beszerezhet már olyan teleszkópos kézi állványt (nevezzük szelfibotnak), mely megoldja a nyújtózkodásban eltorzult, kínos arckifejezés problémáját.

Az elmúlt bő két évben tehát boldog-boldogtalan fotózza önmagát, jellemzően azért, hogy valamilyen közösségi médiafelületen megossza másokkal, s közben a szelfi nemcsak nemzetköziesült, de mutálódni is kezdett. Főként a hírességek versengenek egymással, hogy minél eredetibb módon reklámozzák magukat – több-kevesebb sikerrel. A különböző szelfi műfajoknak saját neve is lett. A stylebook.de a hagyományos öncsin kívül további kilenc szelfi stílust azonosított be.

Egy belfie-n például a képkészítő hátsó fele látható. Jellemzően fitneszőrült nők örökítik meg ilyen formában kidolgozott idomaikat. A bifie bikinis önportré, a Bedstagram (a bed –ágy – és az Instagram képmegosztó közösségi portál nevének összeolvasztásából) pedig olyan fotó, melyen a szelfiző azt a felülmúlhatatlan pillanatot örökíti meg, amikor reggel kinyílt a csipája. Sztárok használják előszeretettel azt bizonyítandó, hogy reggel is remekül néznek ki. Ennek testvére a shower-selfie, amit a zuhanyzóból kilépve kell ellőni (ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy az illető szokott fürdeni?). Aki viszont suglie-t készít, az nem a legelőnyösebb oldaláról akar bemutatkozni. Egy ilyen fotón kötelező minimum hülye fejet vágni, de nevetséges kosztümmel az igazi. A kifejezés a selfie és az ugly (csúnya) szavakból lett összeollózva.

A dronie egészen új és még nem túl elterjedt szerzemény. Olyan szelfiről van szó, melyet nem közönséges mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel, hanem egy kamerával felszerelt drónnal készítenek a levegőből.

A lista kakukktojása az úgynevezett shelfie. Nem csak azért, mert könyvespolcot ábrázol, hanem azért is, mert egy bútordarab nem tudja lefotózni saját magát. Bár szerintünk nem szelfi, de attól még hasznos lehet: egyrészt a műveltséggel vagy legalábbis annak látszatával így menő módon lehet csajozni, másrészt könnyebb kiszúrni a kölcsönadott, aztán letagadott köteteket enyveskezű ismerősünk polcán.

Sokáig úgy tűnt, a szelfizés magányos elfoglaltság, sőt egoista műfaj, aztán kiderült, hogy mégsem az, hisz megfelelő távolságról lőve több személy is elfér a kijelzőn, és mindjárt meg lehet osztani az irigykedő ismerősökkel, hogy milyen szuper párunk van (relfie), vagy hogy milyen remek emberek társaságában időzünk éppen (ussie). Előbbi a relationship (párkapcsolat), utóbbi az us (mi) szavak és a szelfi szerelemgyereke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.