A Mentőexpedíció miatt változtatnak a Golden Globe szabályain

A filmek műfaji kategorizálásai mellett a kampányok és a hirdetések eddigi előírásai is módosulnak.
A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) bejelentette, hogy a 74. Golden Globe-díjkiosztót 2017. január 8-án rendezik meg Los Angelesben, egyúttal a díjazás szabályainak változásairól is tájékoztattak.

A változások több díjkategóriát érintenek, köztük a legjobb dráma és a legjobb vígjáték vagy musical mezőnyt. Tavaly a Mentőexpedíció című sci-fi a vígjáték kategória győztese lett, ami nagy felzúdulást keltett, hiszen Ridley Scott produkcióját, bár kétségtelenül voltak mulatságos pillanatai, a drámai mezőnyben kellett volna inkább indítani.

Ezentúl azok a drámák, amelyekben van némi vígjátéki felhang, a drámai kategóriában versenyeznek. "A játékfilmeknek abban a kategóriában kell indulnia, amely a legjobban illik a film általános tónusához és a tartalmához" - közölte az újságírószervezet.

A testület tagjai a jelölés előtt szavaznak arról, hogy az egyes filmek indulhatnak-e abban a kategóriában, amelyben a stúdiók indítani akarják azokat. Ahhoz, hogy más kategóriába soroljanak át egy filmet, a tagok kétharmados többségi szavazatára van szükség.

A változtatások egyebek mellett érintik a legjobb eredeti filmzene kategóriát is. A jövőben tehát meghatározzák, kinek jár ez a díj, tisztázzák, hogy ki kapja a forgatókönyvírói díjat, és előírják azt is, hogy mikor jelölhető egy film a legjobb idegen nyelvű produkció díjára.

A HFPA a filmekért folyó kampányolás és a hirdetések szabályain is módosított. A szervezet tagjai nem hívhatóak meg és nem vehetnek részt a jelöléstől a díjakról folyó szavazás lezárultáig olyan eseményeken - köztük fogadásokon, partikon, vacsorákon -, amelyeken Golden Globe-jelöltek vannak jelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.