A menekült úszó szerint a magyarok barátságosak, jönne a budapesti olimpiára is

Az olimpia előtt egy ideig Magyarországon edzett az Aleppóból elmenekült szír úszó. Rami Anisz úgy emlékszik, hogy a magyarok kedvesek és szívesen indulna az esetleges  budapesti olimpián is.

Tízfős csapattal vesz részt a riói olimpián a menekültek csapata, az első ilyen formáció a játékok történetében. A küldöttség egyik tagja, az Aleppóból 2011-ben elmenekült Rami Anisz egy darabig Törökországban, a Galatasarayban úszott, de ott nem versenyezhetett, mivel nem török állampolgár. A sportoló később egy felfújható gumicsónakon menekült a görög Szamosz szigetére, végül 2015-ben kapott menedékjogot Belgiumban, de az olimpia előtt egy ideig Magyarországon is edzett.

„A magyarok általában nagyon barátságosak és kedvesek, de tudniuk kell: a menekültek nem felelősek a kialakult helyzetért, nem jókedvükben, szórakozni vagy turistáskodni mennek más országokba, hanem az életüket mentik. A menekültek ugyanolyanok, mint bárki más, csak elnyomásnak, igazságtalanságnak vannak kitéve. Szeretnénk, ha a háború, a tömegmészárlások véget érnének a hazánkban, és újra szír zászló alatt versenyezhetnénk. Mi lennénk a legboldogabbak, ha a következő olimpiára már nem lennének menekültek a világban” – mondta Anisz egy levegővel az Origó kérdésére a riói olimpia egyik médiasátrában.

A hallgatósággal megosztotta azt is, hogy amikor a rajtkőre állt, a start előtti utolsó pillanatokban azokra az emberekre gondolt, akik segítettek neki és támogatták. Az hajtotta, hogy ne okozzon csalódást nekik. Végül 100 gyorson hatodik, 100 pillangón nyolcadik lett a futamában, egyik számban sem jutott tovább

A 25 éves sportoló 2024-ben akár egy budapesti olimpián is szerepelhet. Azt mondja, „természetesen szívesen mennék, semmi bajom a magyarokkal, az emberek nagyon barátságosak”.

Jelenleg viszont a belga bajnokságra gondol, ami után megpróbál majd kijutni a világbajnokságra, a végső célja pedig a 2020-as tokiói olimpia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.