A legtündéribb élőlény az egyik legnagyobb tömeggyilkos a világon

Minden macska őriz egy sötét titkot. És a kutatók ebben az esetben nem a toxoplazma fertőzésre gondolnak. A házikedvencek felelősek legalább 63 emlős, madár és hüllőfaj kihalásáért.

Az elmúlt századokban legalább 87 madárfaj, 45 féle emlős és legalább 10 hüllőfaj halt ki. Ezek egy részéért a rágcsálók a felelősek, de nem lehanyagolható részük van benne a rókáknak, a kutyáknak, az indiai mongúzoknak és a macskáknak.

Macska a józsefvárosi dzsungelben. Bármit megesznek
Macska a józsefvárosi dzsungelben. Nem esznek meg mindent, csak azt, ami fontos

Az ember rengeteg háziállatot hurcolt magával a a felfedezések korában és azóta is. A Deakin's Centre for Integrative Ecology egyik kutatója, Tim Doherty azt mondja, egyik vizsgálatuk során kiderítették, hogy az ilyen, úgynevezett invazív, vagyis gyorsan szaporodó, önmagukat fenntartó és a megváltozott körülményekhez könnyedén alkalmazkodó fajok, köztük a macskák jelentik a legnagyobb veszélyt több madár- és hüllőfajra.Ők felelősek a kihalt állatok egyik emblematikus fajának, a Mauritius szigeti dodónak a kipusztulásáért is.

A Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett állatok legújabb, 2015-ös vörös listájának bemutatásakor 23 ezer, kihalás fenyegette állat- és növényfajról számolt be. A leginkább veszélyeztetett fajok listájának élbolyában megtalálható például az ibériai hiúz és a szumátrai tigris is.

Doherty beszélt arról is, hogy a világon 596 gerinces szenved mindössze 30 invazív faj jelentette negatív hatásoktól. Emiatt van is ország – teszi hozzá cikkében az IFLS –, amely emiatt teljességgel meg akar szabadulni az ember által behurcolt veszélytől. Új-Zéland legalábbis azt tervezi, hogy 2050-ig minden olyan fajt – például a házimacska elvadult változatát – kiirt, amely nem őshonosnak számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.