Belepusztultak a szarvasok a látogatók „ajándékaiba”

A látogatók által bedobott ételek és az általuk hátrahagyott szemét elfogyasztása után pusztult el három szarvas a sanghaji állatkertben, melyet állatai tartási körülményei miatt korábban is számos kritika ért már.

Az állatok az elmúlt három héten egymás után hulltak el betegség vagy külső sérelem jele nélkül. Pusztulásuk okára a boncolást követően derült fény, ekkor ugyanis mindhárom tetem gyomrában jelentős mennyiségű ehetetlen anyagot találtak az állatorvosok: nagyjából hat kiló szemetet, műanyag fóliába csomagolt és azzal együtt lenyelt ételt, de még törölközőket is.

A Shanghai Daily napilapnak nyilatkozó állatkerti hivatalnok, Pan Hsziu-vej úgy fogalmazott: az állatoknak valószínűleg komoly fájdalmakat kellett elszenvedniük utolsó napjaikban. Pan elmondta, mindhárom szarvas nyitott zöld területet is magában foglaló ketrecben élt, ahová a látogatók a tiltás ellenére is viszonylag könnyen bedobálhatták az állatoknak szánt ételt és a hátrahagyott szemetet. Az állatkert látogatóit az ott dolgozók nyilatkozatai szerint a létesítmény évek óta próbálja kulturált viselkedésre nevelni, ám a példa is azt mutatja, az erőfeszítések többnyire hiábavalóak.

Az elmúlt kilenc évben 19 állat pusztult el valamilyen idegen tárgy elfogyasztása következtében, s a látogatókat minden évben kampányokkal próbálják meg szemétgyűjtésre és a környezet védelmére ösztönözni. A probléma az ország más városaiban is jelentkezik: tavaly Hsziamenben szintén egy szarvas pusztult el négy kiló műanyag elfogyasztása miatt, két éve pedig a látogatók a sencseni állatkertben dobáltak halálra krokodilokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.