A korrupcióellenesség lett az év szava Kínában

A "törvény" (fa) és a "korrupcióellenesség" (fan fu) lett az év kínai írásjegye, illetve szava – számolt be róla a kínai országos nyelvfigyelő- és kutatóközpont közvélemény-kutatása nyomán a helyi média pénteken.
Az interneten végzett felmérés egy hónapon át tartott, a válaszadók 7 ezer javaslatot tettek. Ez volt az első alkalom, hogy az év szavára és írásjegyére online lehetett javaslatot tenni, illetve szavazni. Korábban kizárólag szakértők döntöttek erről.

A kínai politikai vezetés, a propagandagépezet és benne a média idén valóban hangsúlyosan beszélt a törvényesség és az alkotmányosság fontosságáról, a híradásokban pedig naponta lehetett olvasni különböző szintű korrupt vezetők lebukásáról. A korrupció elleni harcba bevonták a lakosságot, a közösségi médiát és a sajtót is.

A média képviselőiből és nyelvi szakemberekből álló grémium az idén a nemzetközi hírek világából az "eltűnt" karaktert és a "Malaysia Airlines" szavakat választotta, mint a 2014-re leginkább jellemzőket.

A választott szavak hátterében az év nagy visszhangot kiváltott rejtélyes és drámai eseménye, a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járatának tragédiája áll. A Boeing 777-es fedélzetén 239 emberrel, köztük 154 kínai utassal ismeretlen körülmények között tűnt el, vélhetően a tengerbe zuhant.

A nyelvi bizottság szakértői tízes listát tettek közzé az "év jelszava", az "új szavak" és az "internet szleng" kategóriáiban. A jelszavak között szerepel például "az országot törvényekkel kell igazgatni", vagy az új Selyemút gazdasági övezetre utaló "egy övezet, egy út".

Az új szavak, kifejezések közé sorolták az "APEC-kéket", amely az APEC szervezet pekingi csúcstalálkozója idejére "varázsolt" kék égre utal, s egyben a mulandóság kifejezője lett. E kategóriában kapott helyet a "Foglald el a központot!" hongkongi mozgalom, amely a két és fél hónapig tartó tüntetéshullám egyik szervezője volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.