A kormányok segítsége nélkül nem lehet megmenteni a tigriseket

Tizenhárom ország képviselőinek közreműködésével tartottak „tigrismentő" konferenciát kedden Dakkában. Szakértők szerint a kormányok részéről hiányzik az igazi elköteleződés az ügy érdekében, márpedig az orvvadászokkal szemben csak összefogással lehet megnyerni a harcot.

Nagyszabású nemzetközi konferencia kezdődött kedden Banglades fővárosában, melyen 13 ország képviselői gyűltek össze hogy akciótervet dolgozzanak ki a vadonélő tigrispopuláció megóvása érdekében.

A súlyosan veszélyeztetett nagymacskák a kihalás szélén állnak, de a cselekvést nehezíti, hogy nincsenek friss és megbízható statisztikák a számukat illetően.

Szakértők úgy gondolják, hogy az elmúlt négy évben nem változott a vadonélő tigrispopuláció mérete, de pontos számokat nem tudnak mondani.

„Valóban nagy szükségünk van tudományosan megalapozott adatokra" – mondta John Seidensticker a washingtoni Smithsonian Conservation Biology Institute munkatársa, hozzátéve: két éven belül szeretnék teljesen és pontosan felmérni a populációt.

Egy 2010-es adat szerint valamivel kevesebb mint 3200 egyedre csökkent a tigrisek száma, holott egy évszázaddal ezelőtt még 100 ezer példány élt szabadon a világban. A mára súlyosan veszélyeztetetté vált faj pusztulásáért az orrvadászat, az élőhelyek változása és az illegális nemzetközi vadállat-kereskedelem tehető felelőssé.

Öt évvel ezelőtt az a tizenhárom ország, melynek területein a tigrisek vadon élnek (Banglades, Bhután, Kína, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnám) már megállapodott abban, hogy közös erővel megháromszorozzák a tigrispopuláció számát 2022-ig. A keddi konferencián tisztviselők arról beszéltek, hogy az elmúlt években egyedül három országnak, Indiának, Nepálnak és Oroszországnak sikerült jelentős eredményeket elérnie, ezekben az államokban nőtt a populáció.

A vadon élő állatok kereskedelmét ellenőrző intézet, a TRAFFIC statisztikái szerint a legnagyobb gondot továbbra is az orvvadászat jelenti. 2000 januárja és 2014 áprilisa között 1590 tigrist koboztak el illegális kereskedőktől – ez átlagosan heti kettőt jelent a vizsgált időszakban.

Mike Baltzer, a WWF természetvédelmi csoport munkatársa arról beszélt, hogy bár nyilvánvalóan jelentős károkat okoznak az orvvadászok, az érintett országok kormányai mégsem lépnek fel elég határozottan az elkövetőkkel szemben és egyszerűen nem is látszik az ügy iránt való elkötelezettség.

A tigrisek pusztulásának másik oka, hogy az élőhelyüket jelentő erdőségek megállíthatatlanul pusztulnak az elmúlt tíz évben.

Banglades például egy óriási széntüzelésű erőművel készül telepíteni közvetlenül az egyedülálló Sundarnbans gyertyafa erdő mellé. Ez a természetvédelmi terület nem csak a bengáli tigris, hanem mintegy 260 madárfaj, a torkolati krokodil és az indiai piton élőhelye is. Az erőmű azonban folyamatosan erdőtüzekkel fenyegetheti a vidéket és beszennyezheti a folyókat, így pusztítva az élővilágot.

Y.V. Jhala, Wildlife Institute of India szakértője attól tart, hogy az 1320 megawattos erőmű ökológiai katasztrófát idéz majd elő, a csökkenő élettér pedig foglyul ejti a tigriseket, így a szaporításukra irányuló törekvések hiábavalóak lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.