A körforgó nem állhat meg

Leállították a szegedi kormányhivatal felújításra szoruló páternoszterét, írja a kisalfold.hu. Az ipari műemlékre szüksége van a hivatalnak, ám egyelőre nincs forrás a öreg lift helyreállítására. 

Több mint 55 éve, 1960 júniusában helyezték üzembe a szegedi megyeháza - most már kormányhivatal - 16 fülkés, nyitott felvonóját, amelyhez hasonló a megyében már nincs, s az országban is csak húszat tartanak számon.

A huszadik század elején terjedt el ez a fajta felvonó, mert egységnyi idő alatt jóval több embert tudott szállítani, mint a hagyományos lift. Mozgáskorlátozottak viszont nem tudják használni a páternoszterként emlegetett liftet, így több ilyet már nem építenek. A pater noster szavakkal kezdődik a Miatyánk latinul, a körforgó azért kapta ezt a nevet, mert a kispapok is körbe-körbe járva mondták ezt az imádságot.

A szegedi páternoszter néhány hete nem működik, lezárták, amikor a szegedi megyeházát felújították. Az épületben egy modern lift is készült, így nem kell lépcsőzni.

– Nem azért vontuk ki a forgalomból, mert az új lift elkészült, hanem biztonsági okokból. Épp a felújítás idején fordult elő, hogy többször is leállt, minden ok nélkül – mondta Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.

A páternoszter műszaki felújításra szorul, ami több tízmillió forintba kerül. Egyelőre keresik a forrást, amelyből ez a munka elvégezhető. A kormányhivatalnak az a szándéka, hogy tovább működtesse ezt az ipari műemléket. Szükség is van rá, hiszen ezen közlekedhetnének a munkatársak, az új lift szinte teljes egészében az ügyfeleket szolgálná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.