A karizmatikus politikus őszintén hazudik

A politikusok talán azért hazudnak olyan jól, mert képesek meggyőzni magukat arról, hogy az igazat mondják.

Richard M. Nixon 1972-ben kezdte meg második elnöki ciklusát az USA-ban. Két évvel később a Watergate-botrány miatt le kellett mondania.
Richard M. Nixon 1972-ben kezdte meg második elnöki ciklusát az USA-ban. Két évvel később a Watergate-botrány miatt le kellett mondania.
National Archives collection / Reuters

Ez pedig képessé teszi őket arra, hogy félrevezessék a közvéleményt, mivel a szakértők szerint is azok tudnak a legjobban hazudni, akik nem tudnak róla, hogy hazudnak. A Watergate-botránytól kezdve egészen a tömegpusztító fegyverekig a politikusok számtalan eseménnyel kapcsolatban vezették már félre a választóikat nyilvánvaló hazugságokkal és sajnálatos tévedésekkel – írja a Medipress.

"A legtöbb esetben valószínű, hogy a politikusok csak áltatják magukat, és egy idő után már ők maguk is elhiszik azokat a dolgokat, amiket állítanak – nyilatkozta Dr. Anna Galeotti, a Kelet-Piemont Egyetem munkatársa. – Vegyük például az iraki tömegpusztító fegyvereket: megdönthetetlen bizonyíték híján a politikusok addig győzködték magukat arról, hogy Iraknak vannak ilyen fegyverei, míg a végén már ők is elhitték, hogy a fegyverek léteznek."

Hasonló lehetett a helyzet Bill Clinton Monica Lewinskyvel kapcsolatos botrányának és a Watergate-ügy kirobbanásának a kapcsán is. A Richard Nixon karrierjének végét jelentő ügy során az exelnök végig ártatlannak vallotta magát.

"Ezek a politikusok álomvilágban élnek. És saját magukat is becsapják, nem csak másokat. Mindenki rendelkezik egyfajta beépített hazugságdetektorral, de az biztos, hogy sokkal könnyebb hazugságon kapni azokat, aki készakarva hazudnak, mint azokat, akik meg vannak győződve arról, hogy igazuk van."

"Épp ezért a politikusok nemcsak hogy meggyőzően hazudnak, de meg is vannak győződve róla, hogy az igazat mondják, egészen addig, amíg valaki be nem bizonyítja az ellenkezőjét."

Érdekes módon ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint azt elsőre gondolnánk.

"Az önámítás egyfajta motivált irracionalitás – az ember azért hisz el valamit, mert annyira vágyik rá, hogy igaz legyen, még akkor is, ha minden bizonyíték ellene van" – tette hozzá Dr. Galeotti.

Egy politikus minél jobban meg van győződve a saját igazáról, annál meggyőzőbb tud lenni a nagy nyilvánosság előtt.

A mostani adatok fényében azonban könnyen lehet, hogy a leginkább karizmatikus politikusok azokból az emberekből lesznek, akik képesek elhinni a saját hazugságaikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.