A hatodik Harry Potter-kötetet a brit titkosszolgálat is védte

A Harry Potter és a Félvér Herceg című kötetet hatalmas várakozás előzte meg, miután kitudódott, hogy az egyik főszereplő meg fog halni benne. A kiadó egy munkatársa mesélt a megjelenés előtti őrületről, amikor kutyás őrökkel védték a nyomdát, az emberek pedig Rowling szemetében kerestek fecniket.

A Bloomsbury Kiadó munkatársa, Nigel Newton mesélt arról, hogy micsoda heroikus erőfeszítéseket tettek, hogy az utolsó pillanatig titokban maradjon Rowling kézirata - írja a BBC. A Bloomsbury több biztonsági őrt és kutyákat vetett be a nyomda környékén, hogy így próbálja megakadályozni, hogy kiszivárogjon a kötet. 

Maga a szerző, J. K. Rowling hintette el, hogy az egyik főszereplőt meg fogja ölni a Harry Potter hatodik kötetében, amellyel hatalmas felbolydulást okozott a rajongók körében.

"Óriási őrület volt. Mi pedig a vihar magjában álltunk. Emlékszem, egyszer Jo Rowling felhívott, miután megkapta az új könyvet. Kérlek, hozzátok nyilvánosságra a könyv címét, mert emberek kutatják át a szemetemen papírdarabkák után kutatva - panaszkodott" - idézte fel a kiadást megelőző heteket Newton.  

A kiadót 2005-ben megkereste a Nagy-Britannia elektronikus média figyelésével foglalkozó titkosszolgálata, a Government Communications Headquarters, GCHQ is, hogy rábukkantak a Félvér Hercegre. A cheltenhami székhelyű szervezet a terrorizmus és a szervezett bűnözés felderítésére szakosodott és folyamatosan figyeli az elektronikus kommunikációt. Miután azonban felolvastak neki egy oldalt az állítólagos könyvből, kiderült, hogy hamis.

"Voltak, akik megpróbálták ellopni a kéziratot, így teljes biztonsági zárat kellett elrendelnünk." Newton szerint az egyik bulvárlap odáig merészkedett, hogy 5000 fontnyi (majdnem 2 millió forintnyi) készpénzzel kiküldött egy riportert, hogy próbálja megkörnyékezni a nyomdában dolgozókat és szerezzen meg egy példányt.

A kiadó azonban elárulta, hogy kivételes esetekben mégis kiadtak egy-egy példányt a publikáció előtt. "Volt egy eset, amikor lehetett tudni, hogy egy gyerek hamarosan meg fog halni egy szörnyű gyerekbetegségben, még mielőtt megjelenik a könyv. Továbbítottuk a kérést a szerzőnek, hogy döntse el, hogy kezeli az ügyet, hiszen ez az ő története." 

A Magyarországon 1999 és 2008 között megjelent kötetekből nyolc film is készült, amik 2001 és 2011 között kerültek a mozikba. Idén novemberre a Nagy-Britanniában játszódó eredeti történet egy, az Egyesült Államokban játszódó előképet kap a Legendás állatok és megfigyelésük című filmben. A mozi hétfőn megjelent előzetesében nem csak a Roxfortot, de Dumbledore-t is említi az Eddie Redmayne alakította főhős, Gőte Szalamander.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.