A Harvardra megy Obama lánya

Szülei nyomdokain halad a leköszönő amerikai elnök lánya, előtte azonban kivesz egy évet.

Malia Obama 2017 őszén kezdi meg tanulmányait a Harvardon, ahol Michelle és Barack Obama jogot tanultak – számolt be a New York Times. Az elnök legidősebb lánya megvárja tanulmányainak megkezdésével, amíg apja elhagyja a hivatalát.

A Fehér Ház vasárnap jelentette be a most 17 éves lány továbbtanulási terveit, pontot téve ezzel a hónapok óta zajló találgatások végére. „Az elnök és Michelle Obama ma bejelentették, hogy lányuk, Malia a Harvard egyetemre fog járni 2017-től. A tanulmányai megkezdése előtt Malia halaszt egy évet” – áll a Fehér Ház közleményében.

Malia tavaly márciusban már megtekintette a keleti part néhány neves egyetemét, ennek nyomán megkezdődtek a találgatások. A Fehér Ház azonban nem kívánta kommentálni a dolgot, még akkor sem, amikor múlt hónapban elkísérte az apját Kaliforniába. A jól értesültek úgy vélték, ekkor a Stanford egyetemre vetett még egy pillantást, mielőtt végleg eldöntötte, hol szeretne tanulni. 

Kevin Lamarque / Reuters

 

Az angolszász diákok körében népszerű jelenség, hogy évet halasztanak az egyetem megkezdése előtt. Ezt az időt arra használják, hogy az osztálytermen kívül is szerezzenek tapasztalatokat. Utazzanak, önkéntes munkát végezzenek, gyakornokoskodjanak. Néhányan a világ egzotikus tájaira utaznak. A Harvard kifejezetten bátorítja ezt a típusú tapasztalatszerzést.

Ezzel a kis csúszással valószínűleg azt szeretnék elérni, hogy kevesebb figyelmet kapjon Malia első egyetemi éve. Obama és felesége komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy távol tartsák a lányaikat a reflektorfénytől a Fehér Házban töltött évek alatt, és abban reménykednek, hogy ez a továbbiakban is sikerül majd.

„Ha egy egykori amerikai elnök hozzátartozója vagy, akkor egész további életedre híres maradsz. Célpont leszel, és egy biztonsági buborékban élsz majd, de ez nem ugyanaz” – vázolja a helyzetet Gil Troy, elnöki történész, a McGill egyetem munkatársa, a Clinton kora: Amerika a kilencvenes években című könyv szerzője. „A gyerekek legalább egy szintig képesek a saját életüket élni a nyilvánosság kizárásával, amire a Fehér Házban töltött idő alatt semmi esélyük sem lenne.”

A Harvardra idén mindössze a jelentkezők 5.2 százaléka jutott be, ezzel négy évszázados történelmének legszigorúbb rostálásán van túl az intézmény. Az egyetemnek van gyakorlata az elnöki csemetékkel. Ide járt John Quincy Adams és a fia, John Adams II; Abraham Lincoln fia, Robert; Franklin Delano Roosevelt és Theodore Roosevelt fiai, Caroline Kennedy, John F. Kennedy lánya és George W. Bush is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.