A gyilkosok 90 százaléka szabadlábon mászkál

Az elmúlt tíz évben világszerte legkevesebb 370 újságírót öltek meg. A gyilkosságokat mindösszesen kilenc esetben követte az elkövetők felelősségre vonása – derül ki a Committee to Protect Journalists jelentéséből.

A Committee to Protect Journalists (CPJ) elnevezésű szervezet most megjelent kimutatása szerint világszerte legkevesebb 370 újságírót öltek meg az elmúlt tíz évben, és csupán kilenc esetben kapták el és büntették meg a gyilkosokat. 333 esetben még részlegesen sem vontak felelősségre senkit.

A jelentés kiemeli, hogy az érintett kormányok vajmi keveset tesznek azért, hogy megtörjék az újságíró-gyilkosságok büntetlenségének körforgását, ez pedig további gyilkosságokhoz vezet. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben az esetek nagy része jelentős nemzetközi figyelmet kapott, ennek ellenére a számottevő lépések elmaradtak.

A szervezet 1992 óta 1080 gyilkosságot tart nyilván. A kilencvenes évek közepén tapasztalt csökkenés után 2004-től újra jelentős növekedést mutat a munkájukkal kapcsolatban megölt újságírók száma. A legveszélyesebb ország Irak 166 esettel, amelyet 76-al a Fülöp-szigetek és 72-vel Szíria követ. Nem sokkal marad le tőlük Oroszország sem, ahol ez idő alatt 56 újságíróval végeztek bizonyíthatóan a hivatása miatt.

Ebben az évben eddig 40 tragikus eset történt, és egyszer sem került kézre a gyilkos. Tízen Szíriában vesztették életüket, közéjük tartozott Steven Sotloff és James Foley is, akiket az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet fejezett le. A gyilkosságokról készített megrázó képsorok bejárták az egész világot, az elkövetőket mégsem sikerült elfogni. Foley lefejezése után Barack Obama amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy „ez a bűncselekmény megrázta az egész világ lelkiismeretét”.

Magyarázatként szolgálhat a kormányok tétlenségére, hogy az elmúlt két évtizedben végrehajtott kivégzések 25 százalékát kormányerők, míg 33 százalékát más politikai csoportok követték el. Az elhunyt újságírók jellemzően politikai területen (46%), az emberi jogokkal (21%) és a korrupcióval kapcsolatban vizsgálódtak, amikor meggyilkolták őket.

A CPJ szerint az újságíró-gyilkosságok elleni küzdelemhez fenn kell tartani a média figyelmét, valamint diplomáciai nyomást kell gyakorolni a politikusokra. Ehhez a rokonok, kollégák erőfeszítéseire is szükség van. A szervezet által kidolgozott ajánlások szerint a politikusoknak nyilvánosan és egyértelműen el kell ítélnie valamennyi, az újságírók sérelmére elkövetett bűncselekményt, meg kell reformálniuk az igazságszolgáltatási rendszerüket, és ki kell terjeszteniük a tanúvédelmi programjaikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.