A globális felmelegedés miatt már delfint is esznek a jegesmedvék

Az északi-sarki jegesmedvék rákaptak a delfinhús ízére, ami a norvég tudósok szerint annak tudható be, hogy az éghajlatváltozásnak köszönhetően változnak a medvék étkezési szokásai is.

A jegesmedvék elsősorban fókahússal táplálkoznak, de Jon Aars, a Norvég Sarki Intézet egyik munkatársa nemrégiben fotókat készített arról, ahogy egy medve egy delfint falatozik – számol be a Local.

„Valószínű, hogy az éghajlatváltozás miatt a jegesmedvék étrendjében új fajok jelennek meg, mivel ezek utat találtak észak felé" – magyarázza Aars, aki az első delfineket fogyasztó medvét 2014 áprilisában fényképezte le. Bár a vízi emlős gyakran látható a nyári hónapokban az észak-norvégiai partoknál, amikor a jég elolvad, olyan még soha nem fordult elő, hogy télen vagy tavasszal kerültek volna erre a területre.

Norvég kutatók szerint valószínűleg a jég folyamatos olvadása és a jéglemezek visszahúzódása miatt jönnek a delfinek egyre északabbra, ahol aztán csapdába esnek a hirtelen érkező sűrű jég miatt, amit az erős és hideg északi szelek okoznak.

Aars azt mondta, az általa fényképezett medve valószínűleg olyan helyen fogta el a delfineket, ahol azok levegőhöz tudtak jutni. A tudósokat az is meglepte, hogy a medve először csak az egyik delfint fogyasztotta el, a másikat a hó alá temette, későbbre. A kutatók ilyet még sosem láttak azelőtt.

A norvég kutató azt mondja, nem okoz nagy felfordulást a ragadozók életében, ha delfint fogyasztanak néha. Aars szerint csak annyi történik, hogy a jegesmedve kapcsolatba kerül olyan fajokkal is, amelyekkel eddig nem igazán érintkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.