'Vili segíts, megszúrtak!'

Uros Vilovski, a veszprémi kézilabdacsapat szerb beállósának tanúkihallgatásával folytatódott pénteken a Cozma-gyilkosság pere. Bár a végzetes szúrást Vilovski sem látta, Cozma támadói közül több személyt is azonosított.

Pénteken a Veszprém Megyei Bíróságon folytatódott a Marian Cozma meggyilkolásával kapcsolatba hozott hét személy – köztük a társtettesként emberöléssel vádolt Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván – büntetőpere. Ezúttal néhány védett tanú mellett a veszprémi kézilabdacsapat szerb beállósát, Uros Vilovskit hallgatták ki, aki minden eddig meghallgatott tanúnál részletesebben ismertette a 2009. február 8-án, a veszprémi Patrióta lokálban történteket. A kézilabdázó végig tanúja volt a diszkóban kitört dulakodásnak, majd a bár előtti verekedésnek, amelynek során leszúrták Marian Cozmát, életveszélyesen megsebesítették Ivan Pesicset, és súlyosan bántalmazták Zsarko Sesumot.

Vilovski elmondta, a diszkóban ok nélkül, hátulról hárman-négyen támadtak rá a barátnőjével táncoló Cozmára, aki kézzel-lábbal hadakozva próbált meg védekezni. A dulakodásba – társuk védelmében – néhány kézilabdás is bekapcsolódott, Vilovski viszont igyekezett megállítani a verekedést, nyugtatgatta a játékostársait, akiket megpróbált rávenni arra, hogy minél előbb hagyják el a szórakozóhelyet.

Vilovski a diszkóban kitört verekedés részvevői közül Raffael Sándort, Sztojka Ivánt, valamint a negyedrendű vádlott Pál Gábort is azonosította, viszont egyikőjüknél sem látott kést. A szerb beállós elmondta, hogy a kézilabdások és a támadóik egymással összekeveredve hagyták el a tánctermet, a lépcsőn felsietve mindannyian az utcára vonultak. Vilovski vallomása egy eddig nem ismert részletre is kiterjedt: mint elmondta, megpróbálta eltuszkolni a helyszínről Marian Cozmát, aki azonban nem figyelt rá, megkerülte őt, és a bár ajtajában álló Raffael Sándor felé indult. Vilovski nem tudta megakadályozni, hogy Cozma és Raffael újra összeverekedjen, amibe Raffael oldalán pillanatokon belül újabb személyek is bekapcsolódtak.

Vilovski nem látta, hogy ki szúrta le a csapattársát, de abban biztos, hogy a mintegy húsz másodpercig tartó verekedésben a Cozmával szemben álló három férfi közül az egyik lehetett a tettes. Vilovski nem látta, hogy ki rúgta fejbe a Cozma élettelen teste fölé hajoló Sesumot, csak annyit érzékelt, hogy Sztojka Iván vezetésével egyszerre többen is fenyegetően indulnak el felé. Megpróbálta megállítani őket, magyarul azt kiabálta feléjük, hogy „Ne, ne, ne!”, ám nem sikerült megfékeznie a túlerőben lévő támadókat, ezért elfutott a helyszínről.

Futás közben hallotta, amint a háta mögött valaki többször is azt kiabálja: „Hozd a pisztolyt!” A sportolónak hamar sikerült leráznia az üldözőit, majd megkerült egy háztömböt, hogy a másik irányból visszatérjen a bár elé. Ekkor botlott bele a vérző Ivan Pesicsbe, aki csak annyit tudott neki mondani: „Vili segíts, késsel megszúrtak!” Vilovski a kezét rátapasztotta Pesics sebére, és a hátán cipelve bevitte a társát a néhány száz méterre lévő kórházba. Mint utóbb kiderült, ezzel megmentette a sok vért veszített Pesics életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.