'Vesztegetéssel vagy sárga villogóval próbálják megúszni'

Tízből hét teherautónak nem volt behajtási engedélye a mai, Határ útnál tartott kamionrazzián. A főváros a ezzel kapcsolatban is bevezetné az objektív felelősséget, és a mai tízszeresére növelné a kiszabható bírságot. A szabályszegők az övezethatárt jelző táblákat megrongálják, vesztegetéssel vagy sárga villogóval próbálják megúszni.

A ma reggeltől kora délutánig tartott Határ úti kamionrazzia tapasztalatai szerint a megállított teherfuvarozók hetven százalékának nem volt behajtási engedélye. Ez még jónak is tekinthető, az engedélyeket kiadó fővárosi cég, a Parking Kft. múlt havi felmérése szerint 90 százalék volt a szabályszegők aránya.

A főváros teherforgalmi rendelete idén januártól szigorodott; azóta minden, 12 tonnánál nehezebb kamion csak engedéllyel hajthat be Budapestre, ingyen pedig lényegében csak az M0 körgyűrűt és néhány bevezető utat használhatnak.

A főváros tapasztalatai szerint a szabályszegők attól sem riadnak vissza, hogy az övezethatárokat jelző táblákat leszedjék vagy megrongálják. Van, aki jogtalanul sárga villogót használ, így akarva kibújni, mások vesztegetéssel próbálkoztak.

Sokan szándékosan nem váltják ki a hozzájárulást, mert nem elég elrettentő a büntetés, inkább kockáztatnak. Az ellenőrzés sem volt eddig hatékony. Akadnak, akik azt állítják, nem tudják előre, hogy fuvarjuk lesz, és a kétnapos  ügyintézést is soknak tartják. A Parking Kft. tavaly már bevezette az online ügyintézést, és most dolgozik azon, hogy online is kiadhatóak legyenek a hozzájárulások, elejét véve a kifogásoknak.

A szabályszegő teherfuvarozók jelenleg legfeljebb 30 ezer forintos szabálysértési bírsággal, és két büntetőponttal büntethetők. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azt is szeretné elérni, hogy itt is érvényesüljön az objektív felelősség elve, és legyen 300 ezer forint lehet a bírság felső határa. A Parking Kft., a közterület-felügyelet és a Nemzeti Közlekedési Hatóság további, folyamatos razziákat ígér.

Tavaly csaknem tízezer tehergépjárműre 30 ezer hozzájárulást adott ki a Parking Kft., összesen 860 millió forint értékben.

Ellenőrzés
Ellenőrzés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.