'Túlfoglalkoztató' alpolgármesterek, hiánycikk a vakcina?

Negyven embert foglalkoztatott, összesen havi 19 millió forintért a lemondott két szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós és Horváth Csaba. A korábbi tervekkel ellentétben nem változtat a kormány a vasúti kedvezmények rendszerén. Van ahol hiánycikk a H1N1 vakcina. Lapszemle)

Vas Népe: Hiánycikk  a vakcina

A Vas megyei Bük gyógyszertárában nem kapható a H1N1 elleni vakcina. Ha oltóanyagot szeretnének, akkor más településre kell menni, panaszolta dr. Galambos György orvos hozzátéve, hogy ezekben a napokban van nagy szükség az oltóanyagra, írja a Vas Népe csütörtökön. Az írásból kiderül: a településen egy gyógyszertár van, melynek vezetőjét hiába kérte az orvos a szérum beszerzésére.

Dr. Nika György patikavezető azt mondja: amikor az ÁNTSZ elkezdte szétosztani a szérumot a patikák közt, felhívták, hány dobozzal kér. Mondta, hogy egyet sem, mivel nincs rá kereslet. Azonban mielőtt visszautasította a tisztiorvosi szolgálat ajánlatát, egyeztetett a háziorvosokkal, akik azt közölték: praxisukban van elegendő oltóanyag.

A patikavezető hozzátette: eddig három receptet vittek be a gyógyszertárba. Az oltóanyagot azonban csak huszas kiszerelésben lehert rendelni, s ha abból csak hármat adnak el, akkor sok pénzt buknak egy dobozon.

Napi Gazdaság: több mint ötvenezer magyar utazhat az Egysült Államokba

A várakozásokon felül teljesítettek a magyarok az elektronikus utas-nyilvántartási rendszerben (ESTA), a 35 000 kérelemből ugyanis eddig csak 860-at nem teljesítettek, vagyis ennyien nem kaptak automatikus beutazási engedélyt az Egyesült Államokba - írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

A lapnak Lynette Behnke, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének alkonzulja elmondta: a most zárult pénzügyi évben még 25 000 hagyományos vízumot is kiállítottak - üzleti utazóknak, munkát vállalóknak, diákoknak és azoknak, akik 90 napnál hosszabb időt akarnak eltölteni az Egyesült Államokban.

Az utazási könnyítéseknek köszönhetően az idén 16,4 százalékkal több magyar utazott az Egyesült Államokba, mint egy évvel korábban, és nagyon valószínű, hogy a magyar turisták száma az idén meghaladja majd az ötvenezret - írja a lap.Népszava: mégsem változnak a vasúti kedvezmények.

Magyar Hírlap: Hagyó Miklós és Horváth Csaba 40 főt foglalkoztatott havi 19 millióért

Magyar Hírlap szerint negyven embert foglalkoztatott, összesen havi 19 millió forintért a november 20-án lemondott két szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós és Horváth Csaba.

A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint Horváth Csaba kabinetirodájában huszonöten dolgoztak, átlagosan havi 480 ezer forintért, Hagyó Miklósnál pedig tizenöten, az ő fizetésük összesen havi hétmillió forintra rúgott.

Bár a kabinetirodák megszűntek, a két városvezető kollégáit nem bocsátották el, mivel munkaviszonyuk Demszky Gábor főpolgármester mandátumához kötődik - írja a Magyar Hírlap

Népszava: mégsem változnak a vasúti kedvezmények

A korábbi tervekkel ellentétben nem változtat a kormány a vasúti kedvezmények rendszerén, a tarifaemelést a kabinet hétfőn hagyhatja jóvá - írja a Népszava csütörtöki számában.

A lap értesülése szerint a vasúti menetjegyekért 2010-ben 15 százalékkal, a bérletekért 10 százalékkal kell majd többet fizetni, a tarifaemelés pénzügyi hatása jövőre 5 milliárd forint lehet.

Politikai okokból viszont nem nyúlnak most a kedvezmények rendszeréhez, pedig eredetileg komolyan átszabták volna a jelenleg 7,5 millió állampolgárt valamilyen utazási kedvezményre jogosító szisztémát - írja a lap, emlékeztetve arra, hogy a kabinet a változtatásoktól évi 9 milliárd forint körüli költségvetési megtakarítást remélt.

Jelenleg a vasúti utazások többsége államilag erősen dotált: a napi mintegy 130 ezer utasnak csupán 15 százaléka vált teljes árú jegyet, a többiek vagy teljesen ingyen veszik igénybe a vasúti közszolgáltatást, vagy kisebb-nagyobb kedvezményt kapnak.

Kelet-Magyarország: Adventi ajándék a viharkárosultaknak

Több mint nyolc tonna tartós élelmiszert osztott szét a Magyar Református Szeretetszolgálat szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogdányban. A településen ezernél is több lakóházat és középületet rongált meg június elején a jégveréssel kísért vihar. Az adventi adománnyal 650 családon segített a szeretetszolgálat. Egy-egy csomagban négyezer forint értékű élelmiszer volt: konzervek, liszt, cukor, rizs és só. A több mint nyolc tonna élelmiszert a református gyülekezetek tagjai adományozták, összesen hárommillió forint értékű segély talált gazdára - írja a Kelet-Magyarország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.