Hárommilliárdos adócsalás - fiktív szlovák cég

Hárommilliárd forintnál is több kárt okoztak azok az adócsalók, akik egy bonyolult, fiktív céghálózat kialakításával jogtalanul igényeltek vissza, vagy nem fizettek be áfát – derült ki az APEH, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) hétfői sajtótájékoztatóján Győrött.

Fekete Attila ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség nyugat-dunántúli regionális igazgatója ismertette a fehér galléros bűnözés legújabban leleplezett, összefüggő eseteit. Az első ügyben egy soproni székhelyű, főleg nyomtatókban használatos tintapatronokat forgalmazó kft. bruttó áron, ötmillió euró értékben számítástechnikai eszközöket vásárolt. Ezeket továbbadta egy szlovák gazdasági társaságnak, majd visszaigényelte az általános forgalmi adót.

A szlovák cég a termékeket nettó áron értékesítette két magyar vállalatnak, amelyek többszörös áttételen keresztül keresztül, színlelt belföldi beszerzésként, a kiinduló soproni cégnek juttatták el. Ezzel az elkövetők 260 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. A cég vizsgálata során kiderült: korábban egy nem létező szlovák gazdasági társaságnak is “értékesített” informatikai eszközöket ez a soproni kft. Az ügylet során 50 millió forint nem teljesített áfa-fizetési kötelezettsége keletkezett.

Ugyanehhez a társasághoz vezettek egy másik bűnügy szálai is. Két másik vállalkozás 14 milliárd forintért vásárolt külföldön számítástechnikai berendezéseket. Adóbevallásaikban azonban ezt a tranzakciót úgy tüntették fel, mint belföldről származó beszerzéseket, ezért nem fizették be utána a törvényben előírt áfát. A két társaságot egyébként papíron szerb ügyvezetők irányították, akik összesen kétszáz euróért adták nevüket a cégekhez. A valódi működtetők, vezetők magyar személyek voltak. A nyomozás eddigi adatai szerint ezzel az ügylettel 2,8 milliárd forinttal károsították meg a központi költségvetést. A hálózatot alkotó soproni, és e másik két cég, valamint az általuk még bevont több társaság láncolatát ugyanazok a személyek mozgatták.

A VPOP három magyar állampolgár ellen különösen nagy kárt okozó csalás, adócsalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Az országszerte kiterjedt hálózat két gyanúsítottját – egy szegedi és egy érdi férfit – a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője felhívta a figyelmet arra: már a nyílt nyomozás kezdetén lefoglaltak vagyontárgyakat és zároltak számlákat, nehogy a gyanúsítottak eltüntessék a bűncselekményekből felhalmozott értékeiket. Az okozott kár megtérülése érdekében lefoglaltak három nagy értékű ingatlant, festményeket, más műtárgyakat, egy luxus terepjárót és egy kisrepülőt is. Nyolc bankszámlán pedig 90 millió forintot zárolt a hatóság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.