Sofőr díszvendég a Nobel-díj átadásán

Egy tudósból lett sofőr is rész vesz az idei kémiai Nobel-díjak kiosztásán Svédországban: a génekkel összefüggő kutatásainak eredményeit önként átadta díjazott amerikai kollégáinak.

Egy tudósból lett alabamai sofőr is rész vesz az idei kémiai Nobel-díjak  kiosztásán Svédországban. Ugyanis az ő kutatásai is hozzásegítették  kollégáit a díj elnyeréséhez.

Douglas Prasher, akinek karrierje a nyolcvanas években még kutatóként ívelt felfelé, megtalálta és leírta azt a gént, amely  egyes medúzáknál zöldes kisugárzást okoz. Mikor a munkát nem tudta  folytatni, mert nem kapott több támogatást, fogta magát és  eredményeit önként átadta két amerikai kollégájának, Martin  Chalfie-nek és Roger Tsiennek.

Jól sáfárkodtak az értékes adománnyal: idén ők nyerték az 1,4  millió dollárral járó kémiai Nobel-díjat a zöld fluoreszcens protein  (GFP) felfedezéséért és hasznosításáért. Az elismerésen egy harmadik  tudóssal, Simomura Oszamuval osztoznak, akit ennek a fehérjének a  hatvanas évekbeli felfedezéséért honorált a Nobel-bizottság.

Chalfie és Tsien nem feledkeztek meg egykori kollégájukról, és  meghívták őt a díjátadó ceremóniára. Prasher a The Huntsville Times  riporterének mesélte el, hogy Stockholmba repül. Az 57  éves férfi elmondta, hogy biokémikusként többé nem talált munkát,  ezért állt be sofőrnek egy autókereskedésbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.