'Siófoki maffiaséta' - hibáztak a rendőrök

Fegyelmikkel fog járni, hogy szakmai mulasztásokat követett el a rendőrség a tavaly nyári 'siófoki séta' kapcsán. Hiba volt, hogy az enyingi romáknak tulajdonított, állítólag a siófoki vendéglátósokra ráijeszteni akaró demonstráció célját nem firtatták, és csak néhány résztvevőt azonosítottak.

Szakmai mulasztásokat állapított meg az országos rendőrfőkapitány által, a tavaly nyári, úgynevezett "siófoki séta" kapcsán elrendelt belső vizsgálat, emiatt fegyelmi intézkedéseket tesznek - jelentette be  Házi István vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója pénteken, sajtótájékoztatón. Házi István közlése szerint abban az időszakban, amikor a cselekmény történt, rendőri erőket vontak össze, de a száznál is nagyobb létszámú csoport elhagyta a helyszínt, mire a rendőrök kiérkeztek.

Hozzátette: a rendőrség azzal követett el szakmai mulasztást, hogy a rendezvény célját a későbbiekben sem pontosították, nem állapították meg, hogy az a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó vonulás volt-e, és nem állapították meg pontosan a résztvevők kilétét, közülük csak néhányat azonosítottak. Mint mondta, mindezek alapján az országos rendőrfőkapitány a saját hatáskörében, illetve az illetékes megyei főkapitány "a szükséges fegyelmi intézkedéseket meg fogja tenni".

Közölte: ezzel párhuzamosan a csoport tagjainak lakóhelyén, illetve Fejér megyében, felderítő tevékenységet folytattak és több büntetőeljárást kezdeményeztek, amelyek közül több már a vádemelésig is eljutott és bírósági ítélethozatalra vár. Azt pontosan nem határozta meg, hogy milyen bűncselekményekről van szó. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a csoport a szakszerű felderítő munka eredményeképpen "jelentős részben" a rendőrség látókörébe került.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a sajtótájékoztatót követően az MTI érdeklődésére elmondta: az eljárásokat garázdaság, illetve zsarolás miatt indították meg.

Az enyingi romáknak tulajdonított tavalyi nyári siófoki felvonulással kapcsolatban Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlés rendészeti bizottságának február 11-i ülésén, illetve a másnap újságíróknak elmondta: arra kérte Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy nézzen utána, mi történt, tudott-e róla a rendőrség, történt-e olyasmi, amiről tudnia kellett a rendőrségnek. Ha valaki hibázott a rendőrségnél, meg fogja kapni, ami ezért jár - mondta.

Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere az említett bizottsági ülés napján az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint a  romák nyári siófoki felvonulása erődemonstráció volt, egyfajta dacos reakció arra, hogy nem tudták kiterjeszteni a befolyásukat a siófoki vendéglátósokra. A felvonulók egyike sem helyi roma volt, hanem mindenki Enyingről, illetve a szomszédos megyéből érkezett, a felvonulók csapatát pedig egy Fejér megyéből érkezett vajda vezette.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Bíró Gábor az ezt megelőző napon az MTI-vel azt közölte: a rendőrségnek  nincsenek hiteles, tényszerű információi arról, hogy a veszprémi kézilabdázókat vasárnap hajnalban ért brutális támadás  gyanúsítottjai és az elmúlt év nyarán Siófokon felvonuló 150-200 fős társaság azonos kör lenne.

A felvonulástról készült felvételek alapján a főként fiatal felnőtt, illetve középkorú férfiak sem bűncselekményt, sem   szabálysértést nem követtek el - közölte a szóvivő. Hozzátette: a csoport tagjainál a felvételek alapján támadásra alkalmas,  közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.