'Niggereztek' a házkutató rendőrök?

Az ügyészségi nyomozó hivatalhoz fordul Zapata Danger Martha kubai származású magyar állampolgár, mert állítása szerint a szegedi rendőrök egy házkutatás során „niggerezték”, és a „pofája szétverésével” fenyegették meg sötét bőrű fiát, Szabó Pétert.

Péntekről szombatra virradó éjszaka az asszony idősebbik fia, Szabó Viktor a nála engedéllyel tartott, töltetlen gázpisztoly felmutatásával vetett véget Szegeden, az egyetemi klub előtt kialakult verekedésnek. Ezt követően a gázpisztolyt hazavitte a lakásukra, majd ismét elment hazulról. Szabó Viktort a rendőrök ezután a Széchenyi térről előállították. Nem sokkal később házkutatást tartottak a család lakásában, ahol testvére, a szintén sötét bőrszínű Szabó Péter és egy barátja tartózkodott.

Zapata Danger Martha a sajtó képviselőihez eljuttatott levelében azt írja: „Az egyik rendőr a tompfaszerű botot a fiam nyakába akasztotta, és az ágyra rántotta. Veréssel fenyegették, sőt, kijelentették, hogy ha nem adja elő a fegyvert, 'szétverjük a pofádat, és ledaráljuk a bátyádat is benn'. Fiamat ők is niggerezték.”

A keresett fegyver végül úgy került elő, hogy az előállított Szabó Viktor megmondta telefonon, melyik fiókba tette. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának közleménye szerint a házkutatást  "halaszthatatlan nyomozási cselekményként végezték", annak elrendelését szóban közölték az érintettel, lefolytatásáról jegyzőkönyv készült.

A kényszerintézkedéssel érintett személy (a gyanúsított testvére) panaszjogával nem kívánt élni, ezt a tényt a jegyzőkönyv is rögzíti. A közlemény szerint a rendőrök nem tudhatták, találnak-e fegyvert a lakásban, illetve olyan személyt, aki azt ellenük használni akarja, ezért „a saját testi épségük biztosítása érdekében szükséges intézkedéseket megtették”. A rendőrség visszautasítja a vádakat, hogy a rendőrök rasszista kijelentéseket tettek volna, vagy indokolatlan testi kényszert alkalmaztak. Panaszt tenni a jogszabályok szerint az érintett rendőri szerv vezetőjénél lehet, ha a panaszos szerint az intézkedés aránytalan, szakszerűtlen, vagy jogszerűtlen volt.

Zapata Danger Martha nem akar ahhoz a szervezethez fordulni panaszával, ahol a kifogásolt cselekményt elkövették, ezért kér vizsgálatot a Szegedi Ügyészségi Nyomozóhivatal vezetőjétől. Érdeklődésemre, hogyan tudják bebizonyítani állításaikat, hiszen öt rendőr volt jelen, a lakásban pedig csak ketten tartózkodtak, az anya azt felelte: a kisebbik fia és barátja el tudja mondani, hogy pontosan mi történt, és milyen kifejezések hangzottak el. Fiait többször is érte már inzultus a bőrszínük miatt, ő pedig mindig azzal nyugtatta őket, hogy szükség esetén bízzanak a rendőrségben. Ebben a hitében csalódott a történtek miatt, ezért ragaszkodik az eset pártatlan vizsgálatához. Hozzátette: meggyőződésében megerősítette, hogy amikor közölte a rendőrökkel, hogy a nyilvánossághoz is fordul, egyszerűen kiröhögték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.