'Nemzeti ellenállók' megrongálták a hortobágyi páncélos emlékművet

Ismeretlenek megrongálták a hortobágyi páncélos emlékművet, a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztető emléktábla helyett a magyar királyi honvédségre, a náci Németország katonáira, a Wehrmachtra és a Waffen SS-re emlékező táblát helyeztek el az emlékmű talapzatán - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az emlékművet - amely a Honvédelmi Minisztérium tulajdona - 1978. május 9-én állította a Hajdú-Bihar Megyei Tanács és Hortobágy község lakossága "A fasizmus felett aratott győzelem és az 1944. október 14-19. között vívott hortobágyi tankcsata emlékére".

Az emlékmű az új táblával
Hortobágy, 2012. szeptember 17. A megrongált hortobágyi páncélos emlékmű 2012. szeptember 17-én. Ismeretlenek megrongálták az 1944-es hortobágyi tankcsata emlékére állított emlékművet. A fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztető emléktábla helyett a magyar királyi honvédségre, a náci Németország katonáira, a Wehrmachtra és a Waffen SS-re emlékező táblát helyeztek el az emlékmű talapzatán. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ismeretlenek "nemzeti ellenállás" aláírással "A magyar királyi honvédség, a Wehrmacht és a Waffen SS hős katonáinak emlékére, akik életüket áldozták a vörös hódítók elleni küzdelemben, 1944 októberében, az alföldi páncélos csatában" feliratú táblát helyezték el a talapzaton.

Vincze Andrásné, Hortobágy független polgármestere az MTI-től értesült az emlékmű megrongálásáról, s azonnal a helyszínre sietett. A település vezetője elítélte a rongálást, a táblán olvasható sorokat, és értesítette a rendőrséget.

Kovács Károly rendőr százados az MTI-nek elmondta: még hétfő este helyszíni szemlén vizsgálják meg az emlékművet, majd döntenek a további lépésekről.

Vincze Andrásné a rendőrségi helyszínelés eredményének ismeretében kedden tájékoztatja majd az emlékmű tulajdonosát, a Honvédelmi Minisztériumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.