Napokig hordozta hátuszonyán elpusztult kicsinyét egy delfin

Megható jelenetnek lehetett szemtanúja egy kaliforniai turistacsoport: a hajóval úszó egyik delfin a hátán hordozta elpusztult borját.

A szívbemarkoló esetről a hajó kapitánya, a delfinnézést vezető Dave Anderson felvételt is készített. „Közel húsz éve szervezek bálna- és delfinnéző túrákat, de még soha nem láttam ilyen viselkedést: egy anya, aki nem akarja elengedni a halott kicsinyét” - idézte a kapitányt a Huffington Post.

Mivel a borjú teste már eléggé lebomlott állapotban volt, ezért feltételezhetően legalább napok, de akár hetek óta is hordozhatta hátuszonyán az anyaállat.

A kapitány szerint a delfin valószínűleg azért vette eredetileg a hátára legyengült kicsinyét, hogy az elegendő levegőhöz juthasson, majd miután elpusztult, nem akart megválni tőle.

A gyászszertartások az állatvilágban sem szokatlanok, megfigyelték már bálnáknál, elefántoknál, csimpánzoknál és gorilláknál is. Több olyan esetet is dokumentáltak, amikor delfinek maguk előtt tolták halvaszületett vagy később elpusztult kicsinyüket.

Tavaly nyáron Kína partjainál videóztak le egy, a mostanira kísértetiesen emlékeztető esetet. Az a delfinmama is a hátán úsztatta élettelen borja testét, amin láthatóan vérző sebek voltak. Azon a környéken rengeteg turistahajó jár nap mint nap, így az is elképzelhető, hogy éppen az egyik hajó propellere sebesítette halálra a kisdelfint.

Joan Gonzalvo, a Tethys Research Institute munkatársa pedig Olaszországban látott hasonlót, amikor az anya nem tudta elfogadni borja halálát és a hátán hordozta. Történt olyan is, hogy delfinek csoportja közös erővel nyomott a víz fölé egy haldokló kisdelfint. A kutató szerint az állatok pontosan tudták, hogy az állat meg fog halni, és így próbálták megkönnyíteni a szenvedéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.