Levelet hagyott a Rábába veszett Mikulás

Eltűntnek nyilvánították R. Istvánt, aki szombaton az áradó Rábába gyalogolt Mikulás-jelmezben. Parton hagyott táskájában levelet találtak, amelyben az áll: „Ha nincs mennyei látás, elvadul a nép.”

A vízparton levetett saját ruháját és magára öltött Mikulás-jelmezét is megtalálták annak az ötvenéves férfinak, aki Rábahidvégen át akarta úszni az áradó folyót. A hasonló, figyelemfelkeltő akciókat máshol és máskor is szervező R. Istvánt azonban elsodorta az ár. Hétfőn már nem is kutattak utána, valószínűleg a folyóban lelte halálát.

R. Istvánnak - mint arról hétfői lapunkban hírt adtunk - nem ez volt az első, ehhez hasonló próbálkozása, ám azokat mindig harsányan meghirdette, a helyszínre toborozta az újságírókat. Tavaly ősszel ugyancsak Mikulásnak öltözve úszta át a szombathelyi Csónakázó tavat. Előtte petíciót küldött az akkori egészségügyi miniszternek, s azt hangoztatta: Széchenyi nyomdokain kellene jobbá tenni az országot. Borsits Tamás Zoltán, Rábahídvég polgár-mestere azt mondta: a rokkantnyugdíjas férfit jó úszó volt, s egy egyesület elnökként is tevékenykedett. A rendszerváltás után polgármesternek is jelöltette magát falujában, de nem választották meg.

R. István az elmúlt szombaton nem hirdetett akciót. A Rába partján hagyta civil ruháit, magára öltötte a piros Mikulás-jelmezt, szakállat is ragasztott, aztán az áradást a hídról figyelők szeme láttára belegyalogolt a sebesen örvénylő folyóba. Az egyik nézelődő mobiltelefonjával rögzítette a történteket. A Mikulást elragadta folyó, megpróbált partra mászni, ám a Rába Püspökmolnári felé sodorta.

A nézelődők ekkor szóltak a rendőröknek, akik - Házi Béla vasvári kapitány szerint - a híd másik oldalán, a történtektől 350 méterre irányították a forgalmat, s nem vehették észre a vízbe gyalogló férfit. A körmendi tűzoltókkal együtt motorcsónakkal eredtek utána, de sehol sem találták, később is csak a jelmeze került elő. A Vas megyei katasztrófavédelmi szakemberek - ahogy igazgatójuk, Palkó Imre elmondta - nem voltak jelen a történteknél, csak később szereztek róla tudomást.

A parton megtalálták a pszichiáter által kezelt R. István táskáját, amelyben egy meglehetősen zavaros levél volt. Éhségsztrájkot emleget benne, aztán követeli, hogy nyilvánosan hallgassa meg őt a helyi képviselő-testület. Azt nem tüntette fel, hogy milyen ügyben. A Nyugat.hu internetes újság szerint az írást így fejezte be: „Ha nincs mennyei látás, elvadul a nép."

R. Istvánt hivatalosan eltűntnek nyilvánították.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.