'Kiskorú cigánybűnözésről' beszél a kiskunlacházi polgármester

Novemberben megöltek egy kislányt, most megtámadtak egy másikat 12-16 éves roma fiúk Kiskunlacházán. Répás József polgármester a cigány közösség képviselőivel akar tárgyalni, majd közmeghallgatást hív össze.

Répás József, Kiskunlacháza polgármesterének információi szerint csütörtökön egy nyolcfős, 12-16 éves fiatalokból álló csapat támadt rá egy, az iskolából hazafelé tartó 12 éves kislányra. Lerángatták a kerékpárjáról, majd ketten lefogták, a többiek átkutatták a zsebeit és a táskáját. A polgármester hozzátette: nyomdafestéket nem tűrő trágár kifejezésekkel illették a sokkos állapotba került lányt, akit - a szülők elmondása szerint - tettleg is bántalmaztak. Járókelők érkeztek, mire a támadók menekülőre fogták, de hármukat elkapta a rendőrség.

Répás József információit, miszerint ezt a három fiatalt Ceglédre, nevelőintézetbe vitették, cáfolta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki közölte: ehhez a rendőröknek nincs joguk. Hozzátette: mindhárom roma fiút előállították a ráckevei rendőrkapitányságon, de a tanúvallomások alapján csupán egyiküket gyanúsították meg csoportos rablás kísérlete miatt, majd elengedték őket. A szóvivő szerint a rendőrség a „csapat" többi tagját is ki fogja hallgatni - tudják, hol kell keresni őket -, ám nyilván nem mindenki vett aktívan részt a támadásban, akadtak köztük „szemlélők" is. Újabb tanúk meghallgatása után derülhet csak ki: lesz-e még további gyanúsított az ügyben. Az elsődleges adatok kizárják, hogy a támadásnak bármi köze lenne a szintén kiskunlacházi H. Nóra tavaly novemberi meggyilkolásához. A rendőrség nem tudja alátámasztani azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint a 12 éves kislány és Nóri barátnők lettek volna.

Répás József, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: már korábban is érkeztek hozzá lányos szülőktől roma fiatalok erőszakoskodásáról szóló hírek, azonban ezeket nem „verték nagydobra", mert féltették a gyermekeket a további inzultusoktól. Állítólag a helyi idősek is félnek ugyanennek a „csoportnak" a randalírozásaitól. Kiskunlacházán pattanásig feszült a helyzet - tette hozzá a polgármester, aki szerint ki kell mondani: „Kiskorú cigánybűnözéssel" állunk szemben. Ez a szülők felelősségét veti fel. A polgármester közölte: mivel tart attól, hogy a „másik" oldal netán visszavágást tervez, a falu békéjének és a feszültségek levezetésének érdekében jövő hét elején találkozóra várja a településen élő 200- 250 roma képviselőit, majd hétfőhöz egy hétre közmeghallgatást tart. - Az alapvető együttélési normák betartására és betartatására, illetve a fokozott óvatosságra és odafigyelésre akarom kérni a felnőtteket - jelentette ki a polgármester, aki úgy véli: a H. Nóra meggyilkolása óta bizonytalanságban és félelemben élő Kiskunlacházán nem elég az ismét fokozódó rendőri jelenlét. Maguknak a lakosoknak kell csírájában elfojtani az erőszak kisebb-nagyobb megnyilvánulásait, amiért ő személy szerint minden tőle telhetőt megtesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.