’Ezzel, amíg él, addig üssed!’

Együtt összesen több mint 50 év fegyházbüntetést kapott az a háromtagú család, amelyiket egy 69 éves férfi meggyilkolása miatt ítélt el a Szegedi Ítélőtábla.

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a két testvért, akik 2010 nyarán az otthonában meggyilkoltak egy idős soltvadkerti férfit - számol be a delmagyar.hu hírportál.

Farkas Tamás (21) és testvére, Antal (25) ismerték áldozatukat. Antal néhány alkalommal füvet nyírt és egyéb udvari munkát végzett a 69 éves, egyedül élő, szőlőbirtokkal rendelkező áldozatnál, bejáratos volt a házába is. Az idős, bottal járó, nehezen mozgó, súlyos rákbeteg férfi a munkáért cserébe enni adott Farkas Antalnak, sőt, néha kisebb kölcsönökkel is kisegítette. Az idősebbik fivér 2010. július 18-án este azzal fordult testvéréhez, akivel korábban kisebb lopásokat követett el: "van egy kis pénzkeresési lehetőség, van egy öreg paraszt, akit el kellene tenni láb alól, ki kellene nyírni”. A segítségért Antal ötvenezer forintot és a férfi autóját ígérte öccsének.

A tervet az elkövetők anyja is támogatta, remélve, hogy neki is jut majd a zsákmányból. Az asszony tanácsokkal is ellátta őket, mondván, fekete ruhát vegyenek fel, és átadott nekik egy pár gumikesztyűt és egy maszkszerűen kivágott sálat. Antal a kesztyű használatát visszautasította, mondván, hogy elég tapasztalt, nem hagy maga után nyomokat. Tamás viszont beöltözött, és épp egy „Jézus” feliratú pólót vett magára.

Mielőtt öccsét magával vitte volna, az idősebb Farkas terepszemlét tartott, majd 10 óra körül elindultak kettesben, hogy tervüket bevégezzék. Anyjuk kikísérte őket, és azzal vált el tőlük, hogy majd osztoznak.

A házba előbb Tamás lépett be, arcán a maszkként viselt sállal, de amikor észrevette, hogy a férfi a neszezésre felébredt, kiment, és azt mondta bátyjának, hogy meggondolta magát és inkább hazamegy. Ekkor Antal közölte: "ha már itt vagyunk, meg kell csinálnunk, mert már nincs visszaút". Testvére kezébe adott egy kétkilós féktárcsát, arra utasítva őt: "ezzel, amíg él, addig üssed!". A fiú a házba visszatérve megint meggondolta magát, és visszafordult, ekkor a bátyja pofon ütötte, kijelentve: "ha a családba akarsz tartozni, akkor ezt meg kell tenned!"

Ez után kisebbik fiú előbb ököllel kezdte ütlegelni az idős férfit, majd a fémtárcsával is lesújtott. Amikor Antal belépve látta, hogy áldozatuk még mozog, a saját kezébe vette a dolgok irányítását, és miután öccsét kiküldte az udvarra, halálos csapásokat mért a férfira. A gyilkosok nagyjából 300 ezer forint összértékű zsákmánnyal távoztak, és elvitték az áldozat Volkswagen Golfját is. Ezzel a kocsival borult fel Tamás másnap hajnalban, egy kanyarban 54-es úton, Bócsa közelében. A rendőrök, akik a helyszínen elkapták Tamást, a gépjármű eredeti tulajdonosának keresése közben bukkantak az idős férfi holttestére. Ez alapján aztán gyorsan elfogták a gyanúsítottakat.

A testvérek az eljárás során több alkalommal is változtattak vallomásukon, Farkas Antal ugyanis próbálta öccsére hárítani a felelősséget. Végül a bíróság őt ítélte életfogytiglanra, mivel ő fejezte be a gyilkosságot. Az anya az eljárás során végig hárította magáról a felelősséget, de mivel a fiúk vallomása az ő szerepét illetően megegyezett, bűnsegédként ítélték el.

A testvérpárt társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, és társtettesként, folytatólagosan elkövetett lopás vétségében mondták ki bűnösnek. Farkas Tamás 17, Antal 30, anyjuk 10 év fegyházbüntetést kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.