Az internet növeli a képzelt betegek számát

Az internet terjedésével egyre nő a képzelt betegek és a fóbiákkal küzdők száma - ez derült ki mintegy mellékesen egy felmérésből, amelyet egészen más célból végeztek.

 

A Microsoft a keresőgépek továbbfejlesztése céljából végzett  felmérést saját munkatársai körében, és ebből a kutatásból derült  ki, hogy a különböző betegségekről szóló honlapok hozzáférhetősége  és a kórok részletes leírása a képzelt betegek egész generációját  termelte ki: ezek az emberek a betegségekről olvasva máris keresni  kezdik magukon a tüneteket.

A BBC brit műsorszóró orosz nyelvű honlapján megjelent hír szerint a kutatásból világossá vált, hogy a keresések mintegy két  százaléka orvosi kérdésekre vonatkozik. A felmérés készítői ezen a  szálon elindulva eljutottak odáig, hogy a felhasználók egy-egy  fejfájás vagy gyomorpanasz okainak megismerésére törekedve nem  ritkán súlyos, néha gyógyíthatatlan betegségek leírásához jutnak el.

A mellkasban érzett fájdalmakra vonatkozó keresés például az  infarktus leírását kínálja fel a felhasználónak elsősorban, fejfájás  esetén könnyen eljut az agydaganat tüneteihez. Így a valójában  jelentéktelen tünet alaptalan és kínzó félelmeket, szorongásokat  okoz. A megkérdezettek többsége beismerte, hogy idővel egyenesen a  súlyosabb betegségek iránt kezdett érdeklődni, és az azokra  vonatkozó információt kereste.

Mindebből a kutatók arra következtettek, hogy az orvostudományi  információkhoz való hozzáférés nagyon sok esetben azt idézi elő,  hogy az emberekben a saját egészségi állapotukra vonatkozóan fóbiák  alakulnak ki. Vagyis - amint a felmérés egyik készítője  megfogalmazta -, idegessé teheti a felhasználót egy olyan egyszerű  mechanizmus, mint egy internetes keresőgép.
A tendencia miatt aggódó orvosok felszólították mindazokat,  akiket aggaszt   az egészségi állapotuk, hogy ne az internetet  böngésszék, hanem szakorvossal konzultáljanak.

Egy rákos megbetegedéseket kutató brit orvos azonban úgy vélte:  az internet nagyon hasznos is lehet e téren, hiszen például  Nagy-Britanniában  sokan azért nem fordulnak idejében orvoshoz, mert  nem tudják, milyenek a rákos betegségek tünetei, és ez az oka annak,  hogy az országban lényegesen alacsonyabb a túlélési arány, mint más  európai államokban. A brit tudós szerint éppen ezért nem az a baj,  hogy túl sok egészségügyi és orvostudományi információhoz lehet  jutni az interneten, hanem az, hogy még messze nem mindenki fér  hozzá a világhálóhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.