9/11: bánatukat dalban mondták el

A tíz évvel ezelőtti, az Amerikai Egyesült Államokat ért addig és azóta is példátlan terrortámadás jó időre témát szolgáltatott a zenei világnak is. A gyász, a harag és a döbbenet alkotásra serkentette az előadóművészeket, és nem csak Amerikában

Tíz évvel ezelőtt az egész világ megrendült, amikor egy verőfényes szeptemberi reggelen két repülőgép csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba. Azon a napon a világ addig legerősebbnek és legsérthetetlenebbnek gondolt országa, és vele együtt a nyugati típusú kapitalista társadalom olyan fájdalmas pofont kapott, melyet az óta sem hevert ki. Döbbenet, harag, fájdalom és sértettség szállt fel a romok közül, amely érzelmeket, különféle tálalásban és más-más üzenettel, de sok előadóművész foglalt dalba.

Bruce Springsteen: My City of Ruins

Az egyik első fecske Bruce Springsteen volt a My City of Ruins (A városom romokban) című dalával, aki az után vetette papírra vallásos elemekkel áthatott gondolatait, hogy New Jersey-i otthonából végignézte a tornyok leomlását. A dal középpontjában egy hősies tűzoltó áll.

Bloc Party: Hunting for Witches

A példátlan támadássorozat, és annak következményei nem csak Amerikában éreztették hatásukat. A britt Bloc Party együttes felfigyelt a terrorista paranoiára, mely 9/11-et követte. Hunting for Witche (Boszorkányüldözés) című dalukban arról ejtenek szót, hogy hogyan sarkallt a terrorfenyegetettség hétköznapi embereket dühödt muzulmánellenességre, mely a boszorkányüldözések korát eleveníti fel.

Moby ft. Sinead O'Connor: Harbou

Moby a szülinapja hajnalán sikolyokra és robbanásra ébredt. Egy a WTC-hez közeli tetőről nézte végig a tornyok leégését. Ezek az emlékek itatják át Sinead O'Connor-ral készített dalát, a Harbour-t (Kikötőt).

Leonard Cohen: On That Day

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Leonard Cohen Ószövetségi hangvételben tiszteleg az áldozatok előtt. A minimalista gyászdal "a napról, amely megsebezte New Yorkot" ugyan elismeri az ellenség motívációját, de ezzel nem menti fel a felelősség alól. Cohen Halleluja című dalát sok a terror támadások során elhunyt ember temetésén játszották le.

Ryan Adams: My Blue Manhattan

Négy nappal a tornyok leomlása előtt Ryan Adams épp a WTC előtt forgatta New York, New York című videoklipjét. A poklot megjárt város előtti tiszteletét aztán mégis a szeptember 11 utáni Kék Manhettenem fejezi ki igazán.

Ministry: Lieslieslies

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Sok 9/11-es dal volt dühös, de az indusztriális-rock legenda, Ministry dala, melyet az iraki háború csúcsán írt meg, visszafordult a haza dicsérete felé. A szám a némileg ellentmondásos dalszöveg mellet is Grammy jelölést kapott.

Gorillaz Feat. D12 & Terry Hall: 911

Eminem csapata, a D12 épp turnézott, mikor leomlottak a tornyok. Mivel a reptereket lezárták a Gorillaz stúdiójában kötöttek ki, hogy kollaboráljanak Terry Hall-al. Az eredmény egy Közép-Európai dallamokkal fűszerezett „bombás, Osamás, terroristás” dal lett, melyet a Gorillaz sötét ütemei tettek feledhetetlenné.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

forrás: spinner.com

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.