6,8 kilóval született egy indiai csecsemő

Császármetszéssel jött a világra az a kislány, aki az orvosok szerint az ország legnagyobb súllyal született kisbabája lehet.

A 20 éves anya, Nandini a dél-indiai Karnataka államban hozta világra a kicsit. A csecsemő születési súlya megegyezik egy átlagos hat hónapos gyerek súlyával. Az újszülöttek általában 2,5-3 kilósak szoktak lenni.

Az orvosok most azt vizsgálják, hogy mi okozhatta a baba nagy súlyát.

"Biztos vagyok benne, hogy ez a legnagyobb csecsemő Indiában. Azt, hogy a világon is a legnagyobb volna, most még nem tudom megmondani" – jelentette ki a BBC kérdésére Dr Venkatesh R, Hassan körzet körzeti egészségügyi megbízottja.

A baba nemcsak nehéz, de szokatlanul hosszú is. "A csecsemő 62 centiméter hosszú, ezzel szemben egy átlagos indiai újszülött 50 centiméter" – számolt be a Nandinit és gyermekét kezelő Dr SR Kumar.

Mivel általában akkor születnek túlsúlyos babák, ha az anya cukorbeteg, így ez volt az első, amit ellenőriztek Nandininál. Meglepetésükre azonban a nőnek nincsenek ilyen problémái.

"Csináltunk egy ultrahangos vizsgálatot, és vérvizsgálatot is kértünk, de mindkettőnek negatív lett az eredménye" – tájékoztatott Dr Kumar. "Küldtünk mintákat olyan vizsgálatokhoz, amelyek a veleszületett anyagcsere-rendellenességeket tudják kiszűrni. Ezeknek 48 óra múlva lesz meg az eredményük."

A legnehezebb indiai baba rekordját egy Uttar Pradeshben született kisfiú, Firdous Khatun tartja. A gyerek 2015 novemberjében jött a világra 6,7 kilogrammal.

A világ legnehezebb újszülöttje pedig 1955 szeptemberében jött a világra az olaszországi Aversában 10,2 kilogrammos súllyal. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.