5,5 milliárd forintot fizettek Habsburg József gyémántjáért

A 76,02 karátos drágakőért 5,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett a vevő. Az eperszem nagyságú gyémánt tulajdonosa egykor József Áron Habsburg főherceg volt.

A tegnap esti, Genfben tartott aukción rekordáron kelt el József főherceg egykori gyémántja. A hibátlan, eper nagyságú drágakövet a Christie's aukciósház előzetesen 15-25 millió svájci frankra becsülte, a gyémántért végül a két évtizeddel ezelőtti árverési árának dupláját fizette ki a telefonon licitáló vásárló, aki nem kívánta felfedni kilétét.

A 76 karátos gyémánt rekordáron kelt el
An employee poses with the Archduke Joseph diamond during an auction preview at Christie's in Geneva November 8, 2012. The 76 carat diamond is expected to fetch between 15 million and 20 million US dollars as it auctions in Geneva on November 13th. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND - Tags: SOCIETY ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)

"Ez világrekordnak számít a Golkonda-gyémántok tekintetében, és a színtelen gyémántok karátonkénti árát tekintve is világrekord született" - idézi a Reuters Francois Curielt, a Christie's nemzetközi ékszerrészlegének igazgatóját, aki elmondta, azért is figyelmreméltó a végső ár, mert a piac nincs a legjobb formájában.

A mostani eladással megdőlt Beau Sancy elnevezésű, gyöngyalakú, 34,98 karátos gyémánt rekordja, melyért tavaly májusban a Sotheby's aukcióján 9 millió svájci frankot fizettek.

Azt, hogy ki vette meg József főherceg egykori gyémántját, nem tudni. Curiel elmondta, a tulajdonos telefonon licitált, ajánlatával pedig kiütötte a nyeregből Fred Mouawad nemzetközi ékszerkereskedőt is, akinek Dubajban és Genfben is vannak üzletei.

A gyémánt eladója, a Black, Starr & Frost amerikai ékszercég szóvivője, Alfredo Molina a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a vásárló múzeumban akarja kiállítani az ékkövet egy kiállítás központi darabjaként. "Válság van, az emberek nem bíznak sem a kormányban, sem a bankokban. A papírpénz elértéktelenedő vagyon" - magyarázta, miért is fektetnek az emberek gyémántba. A gyémánt és egyéb drágakövek ugyanis biztonságos menedéket nyújtanak a befektetőknek a nehéz gazdasági időkben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.