56 utassal a jég fogságában rekedt egy hajó

Összesen mintegy félszáz hajó rekedt a jég között Svédország partjainál. A tengerészeti hatóság szerint semmibe vették a jegesedésre vonatkozó figyelmeztetéseket.

Sértetlenül visszatért Stockholm kikötőjébe péntek hajnalban egy mintegy ezer utast szállító komphajó, amely órákig vesztegelt a jég fogságában a Balti tengeren, Svédország keleti partjainál. Több tucat tengeri jármű esett a hirtelen keletkezett hatalmas jégtömeg fogságába, amikor csütörtökön erős sarkvidéki szél támadt a svéd partvidékre. Az Amorella nevű kompot jégtörők szabadították ki egy Stockholmtól északra található szigetcsoportnál. A mentés támogatására helikoptereket és egy katonai légpárnás hajót helyeztek készenlétbe. A 753 utasból és a 190 fős személyzetből végül senki sem sérült meg. Az Amorella a Balti-tengeren Svédország és Finnország között járatokat üzemeltető Viking Line társaság tízszintes komphajója.

Christel Englund, a svéd tengeri mentők szóvivője szerint már csak a Regal Star nevű teherhajó vesztegel jég közé rekedve, fedélzetén 56 emberrel. A jégtörők pénteken kísérlik meg a kiszabadítását. Három jégbe fagyott komphajónak még csütörtökön sikerült ismét elindulni. Egyikük, a Finnfellow könnyebben ütközött az Amorellával, amikor a jég egymáshoz szorította a két hajót, de a hatóságok szerint egyik járműben sem keletkeztek jelentősebb károk.

Összesen mintegy félszáz hajó rekedt a jég között Svédország keleti partjainál - közölte ki Johnny Lindvall, a svéd tengerészeti hatóság jégtörő szolgálatának szóvivője. A hasonló jegesedés északabbra nem szokatlan jelenség, de a Stockholm környéki szigeteknél ritkán fordul elő, hogy a fagy képes legyen foglyul ejteni az Amorellához hasonló, nagyteljesítményű utasszállító komphajókat. "Amíg a fedélzeten van élelmiszer és innivaló, addig az utasok nincsenek veszélyben" - tette hozzá Lindvall. Az Amorella fedélzetén nem tört ki pánik - mondta az SVT svéd televíziónak Mats Nyström, a komphajó egyik utasa, aki történetesen a tévé saját sportkommentátora.

A tengerészeti hatóság szerint a hajók semmibe vették a jegesedésre vonatkozó figyelmeztetéseket. "Normális esetben el tudjuk hárítani a hasonló akadályokat" - jelentette ki Jan Karström, a Viking Line vezérigazgatója. - "Most azonban szerencsétlen volt a széljárás. A szél a szárazföld felé fújt, ezért a jég egyre jobban összetorlódott."
A hajók kiszabadításában három svéd és egy finn jégtörő vett részt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.