53 éve virul az üvegbe zárt kiskert

Egy kertész még 1960-ban ültetett az öblös üveg belsejébe növényeket, majd 1972-ben, egy utolsó locsolást követően, hermetikusan lezárta az üveg száját. Talán hihetetlenül hangzik, de a kert azóta is zöldell.

David Latimer, a brit hobbikertész minden bizonnyal rekordot döntött üvegbe zárt kertjével: több mint öt évtizeddel ezelőtt ültetett pletykákat az alig 35 liternyi üvegbe, amiben korábban kénsavat tároltak. A szűk nyakon keresztül némi komposztot és földet helyezett a gallonba, aztán egy dróttal óvatosan beleültette a palántákat. 1972-ig a lakása lépcsője alatt tartotta a kiskertet, ekkor úgy döntött, lezárja az üveg száját.

Az eredetileg ültetett négy palántából három elpusztult, de a negyedik azóta is zöldell és növekszik - ahogy a Daily Mail képein is jól látszik.

A tökéletes mini-ökoszisztémában a növényeket  az elpárologtatott, majd az üveg falán lecsapódó víz táplálja, a földben élő baktériumok pedig lebontják a növények elpusztult részeit és szervetlen anyagokká alakítják őket. Ezeket a növények felveszik a talajból, a fotoszintéziséből származó oxigén egy részét a baktériumok elhasználják, a növények pedig az így képződött szén-dioxidot hasznosítják. A ciklus immár 53 évvel tökéletesen működik.

A 80 éves kertésznek mindössze annyi dolga van, hogy néha-néha megforgassa az üveget, hogy az minden oldalról egyenletesen kapja napfényt.
„A kiskertem nagyszerű példa arra, hogy a növény miként képes újrahasznosítani a meglévő dolgokat ebben a teljesen elszigetelt környezetben” - mondja Latimer, akinek az hozta meg az ismertséget, hogy betelefonált a BBC kertészműsorába.

A műsorvezető, Chris Beardshaw szerint a terrárium maga a tökéletes körforgás és akár a NASA is hasznát veheti, miként lehet megteremteni az önfenntartó, öntisztuló levegőjű űrállomásokat.

Hasonló kiskerttel amúgy bárki megpróbálkozhat, mindössze egy nagyobb üvegre, komposztra és néhány palántára van szüksége. Legideálisabb növény balamelyik pletykaféle vagy a Zöldike (Chlorophytum). Az ültetés követően kevés vízzel meg kell locsolni a növényeket, majd pedig az egész üveget egy napos, ám nem déli fekvésű helyre kell állítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.