48 év után szabadon engedhetik a gyilkosságért halálra ítélt férfit

Iwao Hakamadát 1968-ban ítélték halálra különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért. A férfit azzal vádolták, hogy 1966-ban a Japán középső részén fekvő Simidzu városában felgyújtotta egy vállalatvezető házát, és meggyilkolta a férfit, annak nejét és két gyermeküket.

Hakamada közel 50 évet töltött a halálsoron, ártatlanul
Hakamada közel 50 évet töltött a halálsoron, ártatlanul
KYODO / Reuters

Hakamada letartóztatása után beismerte a bűncselekmény elkövetését, a tárgyaláson viszont ártatlannak vallotta magát. Ennek ellenére bűnösnek ítélte a bíróság, a verdikt 1980-ban lett jogerős a legfelsőbb bíróság döntésével. A profi ökölvívó később azt nyilatkozta az általa aláírt vallomásokkal kapcsolatban, hogy azokat rendőri kényszer alatt ismerte el, kihallgatása során ugyanis bántalmazták. Ez azonban mit sem változtatott helyzetén. A férfi immár 48 éve van rács mögött, ezzel pedig bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is, mint a börtönben leghosszabb időt eltöltött halálraítélt.

Az évek során többen megkérdőjelezték bűnösségét, köztük Norimichi Kumamotois, az egyik bíró, aki annak idején elítélte őt. Mint mondta, ő végig azt gondolta, hogy Hakamada ártatlan, azonban nem sikerült meggyőznie társait. 2007-ben a bíró a nyilvánossághoz fordult, habár törvényellenes a bírák közötti vitákat felfedni, és a következő évben az ítélet miatti tiltakozásként lemondott. Hakamada fiának megígérte, hogy kihozza a férfit a börtönből, ez idáig azonban ez nem sikerült neki.

Ártatlanságának bebizonyításáért hosszú évek óta küzd Hakamada nővére is, és több nemzetközi emberi jogi szervezet, köztük az Amnesty International. 2010-ben Takahasi Banmei japán rendező filmet is készített róla Boksz címmel.

2012 márciusában Hakamada vérmintáját összevetették a gyilkosság helyszínén talált ruhadarabon lévő vérnyommal, mely a feltételezések szerint a támadóé lehet. A DNS teszt kimutatta, hogy nincs egyezés a két minta között.

Sizuoka város bírósága csütörtökön kezdeményezte a perújrafelvételt, és felfüggesztette Hakamada halálbüntetését.

130 elítélt vár még kivégzésre

Japán az Egyesült Államok mellett a másik olyan fejlett, nyugati típusú demokrácia, amelyben van halálbüntetés. Egy 2010-es közvélemény-kutatás szerint a japánok többsége úgy véli, szükség van a kivégzésekre. A szakértők szerint ebben nagy szerepe van annak, ahogy a média a bűnözést és a biztonság miatti aggodalmat ábrázolja.

A szigetországban 2013-ban nyolc embert akasztottak fel, jelenleg pedig 130 elítélt vár kivégzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.