46 év után ritka ötösikrek születtek

1969 óta először születtek olyan ötösikrek a világon, akik valamennyien kislányok. A szülők csak egy második gyereket szerettek volna, maguk is meglepődtek, amikor megtudták, öt babával bővül a család.

A kislányok a Texas állambeli Houstonban látták meg a napvilágot császármetszéssel, mindössze négy perc alatt április 8-án. A babák súlya 900 és 960 gramm között volt. A szülésnél egy tucat kórházi dolgozó és több orvos segédkezett – írja az NBC News.

Olivia Marie, Ava Lane, Hazel Grace, Parker Kate és Riley Paige 28 hétre és két napra született, mindannyian épen és egészségesen. Ava és Olivia egypetéjű ikrek. A kicsiket rögtön inkubátorba helyezték, és bár a tüdejük elég erős volt, kaptak oxigént is. A babák egyelőre még kórházban maradnak, amíg meg nem erősödnek kicsit. 

A fiatal házaspárnak, Danielle és Adam Busbynek már van egy négyéves kislánya, Blayke. Szerettek volna egy második gyereket, ám a nő nem tudott újra teherbe esni, így mesterséges megtermékenyítésre vállalkoztak. A terhesség problémamentesen zajlott. Danielle minden orvosi utasítást betartott, például hősiesen elfogyasztott naponta 4500 kalóriát – összehasonlításképpen: egy átlagos testtömegű felnőtt kalóriaszükséglete „mindössze” 2000 kalória.

Az ötösikrek – bármilyen nem-kombinációban – nagyon ritkák, tavaly például csak 66 ilyen eset történt világszerte. Olyan, hogy mind az öt baba kislány legyen, 1969 óta nem fordult elő.

Dr. Edith Gurewitsch Allen, a Johns Hopkins Egyetem professzora elmondta, az ikerterhességek mindig nagyobb kockázatot jelentenek, minél több a baba, annál nagyobb a kockázat is. Ezek a gyerekek többnyire koraszülöttek, éppen ezért a túlélési esélyeik is alacsonyabbak, és fokozottan fennáll a vetélés, illetve különféle szövődmények esélye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.