37 év börtön, mert beszólt a király kutyájának

A gyári munkásként dolgozó férfi a különösen szigorú, felségsértésre vonatkozó thai törvényekkel került szembe.

A jogszabályok értelmében bűncselekménynek számít bírálattal illetni, rágalmazni, vagy sértegetni a királyi család bármely tagját. Ezek bármelyikéért 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető.

Thanakorn Siripaiboon ellen katonai bíróság emelt vádat, amiért gúnyos megjegyzéseket tett egy internetes posztban Thong Daengre – akinek a neve rezet jelent –, a király közszeretetnek örvendő keverék kutyájára. A kóbor állatot Bhumibol Aduljadezs király az utcáról fogadta be 1998-ban – számolt be a The Guardian

A hűségéről és engedelmességéről ismert kutya celebnek számít az országban. A király 2002-ben írt és illusztrált egy könyvet Thong Daengről, 2015-ben pedig egy rajzfilm került a mozikba Khun Tongdaeng: The Inspiration címmel, aminek ő a főszereplője. A bevételek alapján második helyen áll a helyi mozis rangsorban.

Thanakornt most 37 év börtönbüntetés fenyegeti. Ügyvédje szerint a bíróság nem részletezte a vádat. „Soha nem hittem volna, hogy a törvényt az uralkodói ebre is alkalmazzák – mondta. – Ez nonszensz.”

Annyira kényes a téma, hogy az International New York Times thai kiadása nem volt hajlandó közölni egy, a kutyáról szóló cikket kedden. Helyette üresen hagyták az oldalnak azt a részét. 

A felségsértésért elítéltek száma 2014 májusa óta emelkedik, amióta a tábornokok magukhoz ragadták a hatalmat a megválasztott kormánytól. Egy embert 30 évre ítéltek, amiért a Facebookon „sértegette” a monarchiát. 

Thanakornt emellett múlt héten lázítással is megvádolták, amiért megosztott a Facebookon egy korrupciós vádakat tartalmazó posztot a hadsereg által állított szobor kapcsán. A férfit hétfőig magánzárkában tartották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.