Harmincegymilliós kárt okozott a benzinkutakra vadászó banda

Két szigetszentmiklósi férfi, bő fél év alatt, több mint harmincmillió forint értékben tulajdonított el benzint olyan kisebb töltő állomásokról, amelyek éjjelente zárva tartottak, majd a lopott üzemanyagot két taksonyi lakosnak értékesítették.

Az elkövetőkkel szemben a Hatvani Járási Ügyészség emelt most vádat - tájékoztatta a heol.hu-t dr. Konkoly Thege László megyei főügyészségi sajtószóvivő.

A szigetszentmiklósi férfiak 2014 nyarán határozták el, hogy ilyen módon jutnak majd rendszeresen nagyobb pénzösszeghez. Az előkészületek során akkumulátorokat, nagy teljesítményű invertert, elektromos sarokcsiszolót, olajszivattyút, csöveket és tartályokat szereztek be, ezek szállításához és tárolásához pedig teherautókat béreltek. A bűncselekmény-sorozat 2014. július 31-én éjjel vette kezdetét, amikor a két vádlott Hajmáskéren, a 8. számú főút melletti üzemanyag töltő állomáshoz ment, ott a föld alatti tartály fedelén lévő töltőnyílásról a lakatot levágták, majd a már bezárt benzinkútról összesen 3.207 liter gázolajt tulajdonítottak el úgy, hogy a térfigyelő kamerákat félrefordították.

Ezt több kecskeméti, valamint Heves megyében, az autópálya mellett hasonló módszerrel megvalósított lopás követte. A vádlottak jártak még Abdán, Pétfürdőn, Budapesten, Tasson és Hatvanban is, ahonnan azonban menekülniük kellett, mert megszólalt a riasztó. Végül Hort községben buktak le 2015. március 10-én, mivel a kút tulajdonosa tetten érte őket, amikor több mint kétmillió forint értékű benzint fejtettek át a földbe süllyesztett tankból a teherautójuk tartályába.

A vádlottak a bűncselekmények elkövetése után - előzetes megállapodásuk szerint - minden esetben értesítették taksonyi ismerőseiket, akiknek összesen 77.781 liter üzemanyagot adtak el számla nélkül, szinte féláron a hét hónap alatt, s csaknem tizennyolc millió forint jogtalan haszonra tettek szert a lopások révén. Az üzemanyagot így megszerző orgazdák a lopott benzint az egyikük tüzelő-és építőanyag telepére szállították, ahol a lakossági felhasználók részére - piaci áron - értékesítették.

A Hatvani Járási Ügyészség ügyészség az üzemanyag tolvajokat részben jelentős, részben nagyobb értékre bűnszövetségben, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, míg felvásárlóikat jelentős értékre üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja. Az ügyészség a vádiratában valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, és a közügyek gyakorlásától történő eltiltásukra tett indítványt, továbbá arra, hogy az elkövetéshez gépjárművet használó két vádlottat a bíróság határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őket teljes összegű kártérítésre a sértettek részére, az orgazdákkal szemben pedig rendeljen el vagyonelkobzást 31.066.526 Ft értékben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.