30 napos pszichiátriai megfigyelésre megy Pistorius

Oscar Pistorius, a hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó tavaly február 14-én ölte meg barátnőjét, Reeva Steenakmpet, akit állítása szerint betörőnek nézett. Az eredetileg háromhetesre tervezett tárgyalás március harmadikán kezdődött a pretoriai bíróságon, és még mindig nincs vége. A május 20-ai, 33. tárgyalási napon Thokozile Masipa bírónő 30 napra felfüggesztette a pert a sportoló pszichiátriai megfigyelése miatt.

Siphiwe Sibeko / Reuters

Az ügyet az évszázad pereként emlegeti a sajtó, ez az első dél-afrikai tárgyalás, amit élőben közvetít a televízió. Voltak persze olyan pillanatok, amelyek nem kerültek adásba, a védelem által felvonultatott tanúk vallomásait nem láthatta a közönség.

A vád és a védelem összesen 107 tanút kíván meghallgatni. Közülük több tucatnyian álltak már a tanúk padjára, köztük Dr. Meryll Vorster, a pretoriai törvényszék elmeszakértője, aki múlt héten azt vallotta a bíróságon, hogy a sportoló gyerekkora óta szorongásos zavarral küzd, miután 11 hónaposan amputálni kellett mindkét lábát, 14 évesen pedig meghalt az édesanyja.

A szakértő úgy véli, a sportoló betegsége szerepet játszhatott Steenkamp meggyilkolásában, véleménye szerint ennek tudható be, hogy az ominózus éjszakán a helyett, hogy elmenekült volna, amikor azt hitte, betörtek hozzá, támadólag lépett fel, fegyvert ragadt és lőtt. A pszichológus azt is kijelentette, hogy Pistorius veszélyt jelent a társadalomra.

Thokozile Masipa bírónő ezért úgy döntött, szükség van a futó pszichiátriai megfigyelésére. A harmincnapos vizsgálat május 26-án kezdődik. A vádlottat egy négytagú szakértői csoport fogja megvizsgálni a Weskoppies pszichiátriai kórházban. Arról kell dönteniük, hogy a sportoló beszámítható volt-e akkor, amikor lelőtte barátnőjét, az ő feladatuk megállapítani büntetőjogi felelősségét. A tárgyalás június 30-án folytatódik.

A vád gyilkosság és a fegyverrel való visszaélés. Mivel a dél-afrikai bírósági tárgyalásokon nincs esküdtszék, Masipa bírónő egymaga dönt majd. Ha bűnösnek ítéli Pistoriust, akkor akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.