260 millió forintért kelt el a Londonból "ellopott" Banksy-graffiti

A vártnál kevesebbért, de így is több mint 750 ezer fontért (majdnem 260 millió forint) árverezték el egy zárt körű londoni aukción Banksy "gerillafestő" egyik munkáját, amely a brit főváros egyik áruházának faláról tűnt el idén februárban.

A 2012-ben készült, Slave Labour (Rabszolgamunka) című utcai falfestmény mezítlábas, térdeplő fiúcskát ábrázol, aki varrógép fölé görnyedve varrja a brit nemzeti lobogót. Banksy a Poundland nevű bolthálózat egyik londoni üzletének falát dekorálta ki vele, mert a cég gyaníthatóan olyan termékeket importált Indiából, amelyek gyermekmunkával készültek.

Erről a falról tűnt el Banksy Slave Labour (Rabszolgamunka) című alkotása
A woman takes a photograph of the former site of "Banksy: Slave Labour", a mural attributed to graffiti artist Banksy, in north London February 20, 2013. The mural is up for sale at a Miami auction house after the work, and a chunk of the North London wall it was spray-painted on, vanished late last week. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT BUSINESS SOCIETY)

A graffitit még februárban távolították el, majd nem sokkal később már meg is hirdették az árverését Miamiban, 500-700 ezer dollár (113-159 millió forint) közötti árat remélve érte. A kép eltűnését övező viták és felháborodás miatt azonban a tételt az utolsó pillanatban visszavonták az árverésről - emlékeztet a Bloomberg hírügynökség.

Az alkotás mostani aukciójának híre ismét felzaklatta az utcai művészet képviselőit és szerelmeseit, akik szerint Banksy alkotásai a közösségeknek szánt ajándékok és eredeti helyükön kellene hagyni őket. Mások szerint azonban a kéretlen graffitik az adott épület tulajdonosának birtokát képezik, akinek jogában áll azt tenni az alkotásokkal, amit akar. 

A londoni Film Múzeum alagsorába meghirdetett zárt körű aukción - amelyen eredetileg 900 ezer font feletti áron akarták eladni az alkotást - végül három, több mint 750 ezer fontos ajánlat érkezett a falfirkára - közölte egy e-mailben Robin Barton londoni műtárgykereskedő, aki a helyreállított falfestmény tulajdonosait képviselte az aukción. A nyertes licitáló kilétét és a pontos végösszeget csak később hozzák nyilvánosságra. 

Az alkotás eredetileg egy, a Wood Green Investments nevű cég tulajdonában álló épületen tűnt fel. Barton szerint a vállalat társigazgatói - Robert Alan Davis és Leslie Steven Gilbert - voltak a kép tulajdonosai, akik őt bízták meg az alkotás eladásával. 

A társadalom-, sőt civilizációbíráló képeiről ismert Banksy kiléte ismeretlen, mert szigorúan névtelenségbe burkolódzik. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.