250 millió Fontos csaló Budapesten

Budapesten fogták el azt az 59 éves magyar-újzélandi állampolgárságú férfit,  akit a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy 250 millió angol fonttal  (83 milliárd forinttal) károsította meg az angol kincstárat -  közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön. A férfit 10 napon belül  kiadja Magyarország az angol hatóságoknak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztályának munkatársai - a spanyol hatóságok felkérése és az általuk nyújtott  információk, valamint nemzetközi elfogatóparancs alapján, előzetes  adatgyűjtést követően - még kedden, egy óbudai vendéglátóhelyen  fogták el az 59 éves férfit. A gyanú szerint Dennis H. a londoni  székhelyű angol kincstárat 2001 és 2003 között körülbelül 250 millió  angol fonttal károsította meg.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-nek  csütörtök délután azt mondta: a Fővárosi Bíróság döntött az  adócsalás miatt keresett férfi kiadatásáról. Ez alapján 10 napon  belül az angol hatóságoknak kiadja Magyarország a férfit - tette  hozzá.

 

A Scotland Yard legkeresettebb bűnözői közé tartozik Dennis Hunter

Az 59. évében járó Dennis Hunter elfogása nemzetközi összefogás eredménye. Letartóztatása mindössze három hónappal követi felkerülését a legkeresettebb szökésben lévő brit bűnözők tízes toplistájára. A „Most Wanted”  összeállítás a non-profit alapon működő Crimestoppers bűnüldöző szervezet honlapján található meg. Ebben Hunterról azt írják, hogy 1950. november 11-én született Budapesten és rövid sötét haja van. Azzal gyanúsítják, hogy a brit államkincstárat 250 millió fonttal (83 milliárd forint) károsította meg. A férfi egy 2001 május és 2003 augusztus között elkövetett átfogó ún. „körhinta jellegű csalás” részvevője volt.

Ez a bűnözési módszer az adókikerülés rendkívül elterjedt formáján alapul.

Az Európai Unión belüli, „eltűnő kereskedő” útján elkövetett csalás (Missing Trader Intra-Community Fraud - MTIC), kifinomult, gyakran szervezett bűnözők által elkövetett támadás az áfa-rendszer ellen. Kihasználja a szabályozás adta lehetőséget, hogy az egyik tagállambeli értékesítő által egy másik tagállambeli ügyfél számára történő értékesítés áfa-mentes a feladó államban. Ehelyett az ügyfélnek kell a rendeltetés szerinti tagállamban megfizetnie, de csak egyetlen értékesítésre korlátozva. Ha az ügyfél az ezen kérelem tárgyát képező nagyértékű cikkek értékesítése után járó áfa megfizetése nélkül eltűnik, jelentős lehet a bevételkiesés.

Az ilyen csalásokat elkövető személyek gyakran értékesítések sorozatát szervezik meg, amelyben ugyanazon árucikkek körözhetnek többször is a tagállamok között (az ún. körhinta jellegű csalás). Ily módon az államkincstárból hiányzó összeg az áruk egyszeri értékesítése után járó adó összegének sokszorosa lehet. Az ilyen típusú csalás becslések szerint 2001 óta összesen 6,75- 11 milliárd font közti veszteséget okozott a szigetországnak. A bűncselekmény elkövetését csak egyszerűsíti az olyan magas értékű, de könnyű súlyú árucikkek, mint a mobil telefonok terjedése.

Brit bűnüldöző szervezetek mindeddig úgy vélték, Dennis Hunter, a további kilenc szökésben lévő gyanúsítottal együtt Alicante környékén, a Costa Blanca térségben rejtőzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.