24 órával korábban jelentenie kell a rendőrségnek minden szexuális aktust

A BBC-nek egy, a negyvenes éveiben járó férfi mesélte el, hogyan lett egészen groteszk az élete, hála az Angliában és Walesben tavaly bevezetett rendhagyó mellékbüntetésnek. Az új szabály szerint aki a rendőrség szerint kockázatot jelent szexuális erőszak elkövetése miatt, 24 órával korábban jeleznie kell a rendőrségen, hogy szeretkezni akar.

Amennyiben az erre kötelezett illető nem adja le egy nappal korábban a tervezett partnere nevét, címét és születési adatait, akár öt év börtönt is kaphat.  

BBC-nek név nélkül nyilatkozó férfira annak ellenére szabták ki a több hónapos büntetést, hogy felmentették. A férfit 14 hónapig vizsgálati fogságban tartották, mert nemi erőszakkal vádolták. Kiderült, hogy a partnere beleegyezésével történt az aktus, azonban a tárgyaláson azt is felhozták ellene, hogy érdekli a szadomazo szex.

Kiderítették, hogy egy korábbi barátnőjével járt egy fétisklubban, és egy orvossal is beszélt erről a témáról. A férfi állítása szerint a doktor félreértette és vallomásnak vette a fantáziájáról szóló beszámolót. A rendőrök pedig az egészet felnagyították az eset kapcsán.

„Hála Istennek, amikor A szürke ötven árnyalata megjelent, az ügyvédemnek sikerült normalizálnia a viszonyokat” – meséli a váratlan fordulatot a férfi.

Annak ellenére, hogy tisztázta magát, szexuális kockázatként kezeli a rendőrség.

„Ennél még a börtönben is szabadabb voltam” – jelentette ki elkeseredetten egy szerdai, elnapolt meghallgatást követően.„Még mindig nem tettem túl magam a megrázkódtatáson. Nem tudom elhinni, hogy így működik a jogrendszer” – mondja, hozzátéve, hogy a magánélete nem létezik, és „az emberi jogait is megsértették”. Párkapcsolatra kilátása sincsen ilyen feltételek mellett.

„El tudja képzelni? 24 órával szex előtt? Ugyan már!” – háborgott az ítélet abszurditásán, és felvetette azt is, hogy mi történhet akkor, ha a rendőrség bekopog a nőhöz, akinek az adatait megadja nekik, és tájékoztatják, hogy ő potenciális szexuális erőszaktevő.

A férfit már korábban is azzal vádolták, hogy megsérti a bírósági határozatot, amikor nem volt hajlandó megadni a rendőröknek a telefonja PIN-kódját. 

Az ügyben július 14-én jelenik meg ismét a bíróság előtt, augusztus 19-én pedig meghallgatást tartanak, ahol eldöntik, hogy helyt adnak-e a rendőrség kérelmének, hogy a jelenleg csak ideiglenes végzést állandóra változtassák.

A szexuális aktusai bejelentését elrendelő határozatot januárban egyszer már meghosszabbították négy hónappal. Emellett korlátozták az internet- és mobiltelefon-használatát, illetve be kell jelentenie, ha változik a lakcíme.

A szexuális kockázat kiküszöbölésére hozott rendelkezéseket tavaly vezették be Angliában és Walesben, és bárki ellen alkalmazhatóak, akiről a rendőrség úgy gondolja, hogy fennáll a szexuális bűncselekmény elkövetésének kockázata. Még abban az esetben is, ha soha nem ítélték el emiatt. A közigazgatási határozat formájában kiadott végzéseket a magisztrátusi bíróságok adják ki a rendőrság kérésére.

Az észak-yorkshire-i rendőrség mindössze annyival kommentálta a férfi panaszait, hogy savanyú a szőlő. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.