Huszonkét kilométernyi bringaút Angyalföldön

Újabb, csaknem négy kilométeres szakasszal bővült a XIII. kerület eddigi 17 kilométeres kerékpárút-hálózata, a beruházás 190 millió forintba került. Az új hálózatot hétfőn adják át, ezzel egy időben pedig a kerékpárkölcsönzés is elindul a városrészben.

A bringások hétfőn vehetik hivatalosan is birtokukba azt a 3,7 kilométernyi új kerékpárutat, melyet a XIII. kerület a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán elnyert, vissza nem térítendő támogatásból épített meg. A városrészben jelenleg 17 kilométernyi bicikliút van, hétfőtől már csaknem 22 kilométernyi hosszúságban tekerhetnek a kétkerekezők.

A beruházás a tervezéssel együtt 190 millió forintba került, ebből a kerület 38 milliós önrésszt fizetett. A nyomvonalat szakmai és civil kerékpáros szervezetekkel egyeztetve alakították ki. A szakaszok együttes hossza 3690 méter.

Az elkészült kerékpárút Angyalföld tengelyében, a Röppentyű utca (a Rákos-pataktól)–Pap Károly utca–Kassák Lajos utca–Bulcsú utca–Gogol utca nyomvonalon halad, kapcsolatot teremtve a kontinenst átszelő Eurvelo kerékpáros vándorút-hálózattal.

Az önkormányzat már korábban forgalomba helyezte az Újpest központja felé, valamint az északi összekötő vasúti híd révén Óbudára vezető bekötőutakat. Ezek szintén az  Euro Velo hálózat részét képezik.

A kerékpársávok megépítésével javul a közlekedési és parkolási morál, köszönhetően a kereszteződéseknél kialakított járdaszélesítéseknek, jelzéseknek és felfestéseknek.

A kerületet behálózó, saját fenntartású kerékpárutak működtetése, a burkolat állaagmegóvása, a kátyúk foltozása és az utak mentén található parkolásgátló oszlopok fenntartása további mintegy 15-20 millió forintba kerül.

A helyi lakosok részére a beruházáshoz kapcsolódóan elindul a kerékpárkölcsönzés, kezdetben 25 biciklivel, valamint kerékpáros bukósisakkal, biciklizárral és mellénnyel. A kölcsönző a Visegrádi utca 111-ben lévő Prevenciós Központban működik majd, az intézmény ügyfélfogadási ideje alatt hétfőn, kedden, szerdán és pénteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.