20 éves az SMS

1992. december 3-án küldték az első szöveges üzenetet mobiltelefonon. Ma már mindennapjaink része, egy banktranzakció vagy egy mozijegyfoglalás el sem képzelhető nélküle.

Noha a telefonról küldhető rövid szöveges üzenet ötlete már a '80-as években megfogant, az első elküldött SMS-re egészen 1992-ig kellett várni. 

Az SMS által korlátolt mennyiségű karakter a helyesírásban is kreativitásra ösztönözhet
A competitor types a text message into a mobile phone during a competition in Singapore November 12, 2006. Ang Chuang Yang, a Singaporean student, broke the Guinness World Record for the shortest time needed to type a 160-character SMS message on Sunday after whizzing through the task in less than 42 seconds in the competition. REUTERS/Vivek Prakash (SINGAPORE)

Kezdetben az SMS-sel csupán a fogyasztókat szerették volna értesíteni a hangpostaüzenetek érkezéséről, de nem telt sok időbe, és a személyek közti üzenetváltás elsődleges eszköze lett.

"Boldog karácsonyt" – így szólt a legelső SMS szövege, melyet 1992. december 3-án küldtek az Egyesült Királyságban.

Ekkoriban még sok telefon nem volt alkalmas SMS küldésére, 1993-ban a Nokia mobiljai azonban áttörést jelentettek. Ugyanakkor az emberek nehezen szoktak hozzá az SMS-ezgetéshez, 1995-ben még csak 0,4 üzenetet küldött egy átlagos mobilfelhasználó havonta.

A lassú fejlődés egyik oka az volt, hogy az Egyesült Királyságban a szolgáltatók nagy része csak hálózaton belül engedélyezte az ügyfeleknek az SMS-küldést, a korlátozás pedig csak 1999-ben szűnt meg. Innentől kezdve a szolgáltatás egyre népszerűbb lett, 2000-ben már átlagosan 35 üzenetet küldtek a felhasználók havonta, 2002-ben 352 milliárd szöveges üzenetet küldtek az Informa Telecoms & Media adatai szerint. Akkoriban az SMS-szolgáltatást főleg fiatalok, különösen fiatal lányok használták. 

Az évek során egyre többen, köztük az idősebb korosztály is előszeretettel használta, így 2004-ben már 918 milliárdra nőtt az elküldött SMS-ek száma, mára pedig életünk szerves része lett: egy banktranzakció vagy mozijegyfoglalás elképzelhetetlen nélküle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.