2050-re már nem kell félnünk a másnaposságtól

Egy angol orvosi kutatócsapat felfedezett egy új típusú szintetikus alkoholt, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy anélkül élvezzék, hogy másnap "macskajajra" ébrednének.

Fejfájás, hányinger, émelygés, szájszárazság - általában ezek a tünetek jelentkezhetnek, ha az ember a kelleténél több alkoholt fogyasztott. Egy új ital, az úgynevezett "alcosynth" megszünteti az alkohol egészségügyi toxikus hatásait.

David Nutt, az Imperial College London Neuropszichofarmakológiai igazgatója már 90 különböző alcosynth vegyületet kutatott ki, amelyek hatékony alkoholhelyettesítők lehetnek. Kettő vegyületet már sikeresen teszteltek.

Az alkohol lassítja az idegsejtek közötti kommunikációt. A felfedezett vegyületek ugyanezt a hatást érik el. Nutt azt reméli, hogy 2050-ig minden alkoholt sikerül pótolni anélkül, hogy toxikus anyagok kerülnének a szervezetbe.

"Az alcosynth a jövőben ott lehet a gin és a scotch mellett, s keverhetik koktélokba anélkül, hogy károsítaná a májat és a szívet" - mondta David Nutt az Independentnek.

Az alcosynth támogatói szerint az ital nemcsak a másnaposságot űzheti el, hanem azokat az egészségügyi problémákat is, melyeket a túlzott alkoholfogyasztás okoz. Az Egyesült Királyságban az alkohol a legnagyobb kockázati tényező a halálos megbetegedéseknél az elhízás és a dohányzás mellett.

Nem mindenki lelkes az új felfedezés kapcsán. Neil Williams, a brit kocsmárosok és sörözők szövetségének az elnöke szerint az alcosynthre nincs szükség, létezik más opció is arra, hogy elkerüljük a másnaposságot. Szerinte elég, ha nem tömény italokat fogyasztunk, hanem inkább sört.

Korábban több vád érte a kutatókat, hogy az alcosynth benzodiazepin származékokat tartalmaz, amely pszichoaktív hatásúak. Többek közt a válium is ilyen vegyületet tartalmaz. David Nutt tagadta, hogy az ital benzodiazepint tartalmaz. Az alcosynth összetétele ugyanakkor szigorúan titkos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.