Kocsmai tudás

Angol találmány, de nem is értem, miért nem jutott előtte eszébe valakinek itthon is. Londonban a hetvenes években kezdtek a pubokban csoportos vetélkedőket játszani.

Az érdeklődés azóta is töretlen: egy 2009-es felmérés szerint hetente mintegy 22 ezer sörözős kvízt rendeznek országosan. Azt még nem tudni, hogy hazánkban milyen kifutása lesz, de már szinte mindennapra jut egy kvízest valamelyik belvárosi romkocsmában.

A Mika Tivadar Mulatóban már több mint fél éve a kedd este a kvízé. A maximum hatfős győztes csapat jutalma: egy üveg bor és a nevezési díjakból befolyt összeg. A pár ezer forintos nyereményből dőzsölni nem lehet, de futja az aznapi számlára.

– Általában a 25 év fölöttiek,illetve a harmincas korosztály jön el, gyakoriak a visszajárók. Valamiféle közösség jön létre a játékkal – mondja Nádasdy Vilma, a szórakozóhely megbízott kvízmestere.

A játék során harminc kérdést kapnak a résztvevők. A kérdésözön során bármire számítani lehet: jöhet politika, történelem, földrajz, még popzene is. Amikor néztem, a könnyebb kérdések közé tartozott, hogy mennyi a megszabott heti testnevelési óraszám az iskolákban. Sokan nem jöttek rá, hogy Kisvakond az a rajzfilmfigura, amely egy 1954-ben meghirdetett rajzfilmkészítő, oktató-nevelő – a textilipar bemutatását célzó – pályázatból született.

A második fordulóban élre törhettek a színházfanok, négy kérdésben is egy-egy színészt kellett azonosítani hangfelvételről. Sokakon fogott ki az a kérdés, hogy melyik az a világ egyik legnagyobb gyűjteményű múzeuma, amely 1852-ben nyílt meg,mert nem a párizsi Louvre, hanem a szentpétervári Ermitázs a helyes válasz.

Az okostelefonok segítségével könnyű volna csalni, de csak egyszer fordult elő, hogy egy csapatot ki kellett zárni. – Nem akkora a tét,hogy érdemes volna – véli Nádasdy Vilma. – A játékosoknak inkább az a céljuk, hogy kipróbálják magukat.

I!

03. 04.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Mika Tivadar Mulató (Budapest VII., Kazinczy u. 47.)

NEVEZÉS:500 Ft

KOCSMA KÖNYV

1 BÄCHER IVÁN: KOCSMAZAJ

Ulpius Ház, 220 oldal, 2900 Ft

„Kocsmás lettem. Nem voltam mindig az. De már jó régen az vagyok. Kocsmába járó, kocsmát szerető, kocsmafüggő. Nem szégyellem, vagy ha szégyellem, referálok róla akkor is. Szeretek kocsmába járni. Szeretek társasággal, és szeretek egyedül. Mert betérek bizony magam is.”

2 SZŐNYI ZSUZSA: A TRIZNYA KOCSMA

Kortárs, 254 oldal, 2470 Ft

Szőnyi Zsuzsa és férje, Triznya Mátyás otthonát Triznya-kocsmaként emlegették a 60–80-as években. A nyugati magyar emigráció alakjai fordultak meg szalonjukban. A visszaemlékezés külön portrét fest a „kocsma” néhány jeles vendégéről, köztük Kerényi Károlyról, Békés Gellértről, Pilinszkyről, Weöresről.

3 ILLÉS GYÖRGY: A KOCSMA NEM ALSZIK

Babits Kiadó, 196 oldal, antikvár ár: 900 Ft

„Van-e helyünk a kocsmában? ”

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.