Napfényes és könnyen emészthető

A citrusfélék egyszerre képesek becsapni a látó- és szaglószervünket. Intenzív színükkel és illatukkal felébresztik a napsütés iránti sóvárgásunkat, látványuk azonnal megindítja a nyálelválasztásunkat, így szinte megetetik magukat.

A citrusfélék egyszerre képesek becsapni a látó- és szaglószervünket. Intenzív színükkel és illatukkal felébresztik a napsütés iránti sóvárgásunkat, látványuk azonnal megindítja a nyálelválasztásunkat, így szinte megetetik magukat. Ez a mi szerencsénk. Milyen rossz lenne, ha a téli vitaminhiányt csúnya és rossz szagú gyümölcsökből kellene pótolnunk.

Citrustermés-bemutató a schönbrunni pálmaházban
Citrustermés-bemutató a schönbrunni pálmaházban A szerző felvétele

NARANCS

Kolumbusz Kristóf 1493-ban, a második útja során narancsmagokat vitt magával a Kanári-szigetekről Haitire. A kereskedelmi célú narancstermelés Spanyolországban 1792-ben, Olaszországban 1870-ben kezdődött meg. Kb. 6 napig szobahőmérsékleten eltárolható.

GRÉPFRÚT

Valószínűleg a karibi térségben keresztezték először narancsból és citrancsból. Az érett gyümölcs kb. 14 napig tárolható el szobahőmérsékleten.

POMELO

A diétázók és a fogyókúrázók legjobb barátja lehet a pomelo. Ez a vastag héjú, kerek tökre hasonlító gyümölcs a narancs és a grépfrút keveréke. Magas a C-vitamin-, kalcium- és káliumtartalma. A nassolgatást csalafintán tudjuk vele egészséges eszegetésre váltani, mivel a hosszas előkészület (hámozás és az ehetetlenül keserű belső hártyák eltávolítása) és a kesernyésédes íz egyszerre kéz- és szájszórakoztató. Ma már mindegyik áruházláncban fellelhető, érdemes egyszerre többet is vásárolni, ha akciósan kapható. Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon, ha a külseje száradni kezd, a belseje még lédús marad egy ideig.

CITROM

Ezt is Kolumbusznak köszönhetjük.

Kereskedelmi célú termesztése a XIX. században kezdődött meg Olaszországban, Spanyolországban, Floridában és Kaliforniában. Hűtőszekrényben kb. 14 napig, szobahőmérsékleten 8 napig tárolható el. Mint minden más citrusfélére, a citromra sem jellemző a tárolás közbeni, szedés utáni beérés.

BERGAMOTT

Különböző citrusfélék átoltásából hozták létre, olasz eredetű. A bergamottolaj baktériumölő (ezért főleg lég- és húgyúti fertőzéseknél alkalmazzák) és lázcsillapító hatású. A klasszikus kölnivíz (eau de cologne) fő alkotórésze is bergamott. Délvidéki, napsütést és tavaszt egyszerre felidéző illata miatt antidepresszáns, frissítő és idegrendszert nyugtató hatása is ismert.

KUMQUAT

Az egész termés ehető, héjával együtt. Néha zavaró lehet a nagyon nagy és keserű mag. Aki allergiás a citrus héjára, annak nem szabad kumquatot fogyasztania.

FLAVONOIDOK

Szent-Györgyi Albert vizsgálta elsőként (az 1930-as években) a citrusfélékből származó fl avonoidok élettani hatását, és azt tapasztalta, hogy azok csökkentik a hajszálerek törékenységét. Később kiderült az antioxidáns és/vagy szabadgyök-befogási képességük is, az immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásuk, az asztmaellenes és antiallergén működésük, az antibakteriális és a májvédő hatásuk is. Sokféle fl avonoid létezik, ezek befolyásolják az ízeket is. Például a narancsban található heszperidin íztelen, a grépfrútban lévő naringin kissé kesernyés. Naponta több alkalommal, elsősorban nyersen javasolt különféle zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, ezek napi mennyisége jó, ha eléri a 40 dkg-ot!

KÜLÖNLEGESEN JÓ HATÁS

1.A British Journal of Pharmacology tanulmánya szerint a citrusfélékben, főleg a grépfrútban és narancsban található naringin hatékonyan gátolja a veseciszták kialakulását.

2.A citrusfélék ásványi anyagokat, könnyen emészthető szénhidrátokat, ballasztanyagokat, kevés kalóriát és sok vitamint tartalmaznak. Már egy nagyobb méretű narancs vagy egy grépfrút is fedezni tudja egy egészséges felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.