Nincs ezzel semmi baj

Az ember hajlamos mindent az ördögtől valónak mondani, ami az M1-en történik, pedig nem minden. A Dal például nem. Akkor sem, ha a zsűrit éppenséggel jobban is át lehetett volna gondolni. Igazából mindegy, hiszen a végén a közönség szavazott, és arra szavazott, akit a legjobban ismert, mert már többször látta a kereskedelmi televízióban.

Ki gondolhatta volna jobban át? Rákay Philipet nyilván nem lehet lebeszélni arról, hogy ő egy nagyon okos ember. Ha pedig ő ott van, akkor a többi már úgyis mindegy. Mindegy, hiszen a végén a közönség szavazott, és arra szavazott, akit a legjobban ismert, mert már többször látta a kereskedelmi televízióban.

Lehetne ez a csatorna tragédiája: amikor nagyon összeszedik magukat, akkor sokkal drágábban ki tudnak hozni egy olyan műsort, amely elmenne a versenyszférában is. Könnyített pályán, úgy, hogy nincsenek tízperces reklámblokkok közben. A győztes dal ezen a nemzeti vetélkedőn teljesen rendben van. Igaz, angolul éneklik, de értelmes szöveggel, normális kiejtéssel.

Az Illés tagjai fordulnak egyet sírjukban vagy ágyukban: amikor elkezdték a magyar könnyűzenét, nem pont arról álmodtak, ami mára lett belőle, de ez az élet: könnyebb jelszavakban nemzetinek lenni, mint kucsmában-tarisznyában eurovíziós dalversenyt nyerni. Bár a nemzetközi közönség valószínűleg a különösebbre volna vevő, a szokatlanra és megjegyezhetőre, ami kilóg a trendből. Kállay-Saunders András viszont teljesen EU-kompatibilis, oda lehet ültetni, bírja ezt a hasfájós, nyöszörgős éneklési stílust, nincs semmi bajunk, de valamiről dalt kell írni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kis szerencsével az élmezőnybe is kerülhet a dal. Éppen azért, mert nincs benne semmi meglepő, semmi eredeti, refrén és verze, olyan, amilyennek egy dalnak lennie kell. A szerencse itt azt jelenti, hogy a többi dalban sincs semmi jó vagy eredeti, mindenki megpróbálja kitalálni, mire harap a potyka szájú közönség. De hát ezzel sincs semmi baj. Nem tökéletesen mindegy, ki nyeri az Eurovíziót? ABBA csak egyszer volt, és, ahogy elnézem, egyhamar nem lesz másik.

A Dal 2014

Harmadik éve rendezi meg a Magyar Televízió A Dal című műsort, amely az Eurovíziós Dalfesztivál magyar résztvevőjének kiválasztását célozza a kereskedelmi tévék tehetségkutatóinak mintájára szervezett szavazós adássorozatban. Az idén összesen harminc dal és előadó versenyzett. A döntőbe az alábbi nyolc induló jutott: Bogi (számának címe: We all), a Depresszió (Csak a zene), a Fool Moon (It Can’t Be Over), a Honeybeast (A legnagyobb hős), Kállay-Saunders András (Running), Király Viktor (Running Out Of Time) a New Level Empire (The Last One), Pál Dénes (Brave New World).

A zsűri – Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Rákay Philip és Csiszár Jenő –, által kiválasztott négy produkció (Bogi, a Fool Moon, Kállay-Saunders András, Király Viktor) közül a közönség szavazatai alapján Kállay-Saundres András nyert, ő indulhat az idei eurovíziós fesztiválon.

Az EU-kompatibilis Kállay-Saunders András
Az EU-kompatibilis Kállay-Saunders András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.