Kultuszhajó

Egymásnak feszül a magyar és lengyel underground – dobpergés kíséretében ilyesmit üvöltene a minden bulváros megfogalmazásra fogékony kisbíró, esetleg még bemondaná azt is, hogy mindez február 27-én az A38 Hajón lesz.

Pedig, hogy mikor történik ez az egymásnak feszülés, az csak a mi csökött és kényszeres, időbeliségben gondolkodó rendszerünk miatt szükséges információ. A legendák ugyanis időtlenek. Erről meggyőződhet, aki a vonatkozó napon elmegy az említett helyre: közös koncertet ad itt a Marcin Swietlicki krakkói költő nevével fémjelzett lengyel Swietliki és a Víg Mihály „vezette” Balaton zenekar.

Swietliki
Swietliki

A kisbíró szívesen beüvöltené még, hogy „most először!”, de hát ez nem volna igaz, a két banda játszott már együtt korábban Wroclawban, ami tulajdonképpen jó hír: üzembiztosan hozzák majd a törvényszerű meglepetéseket.

Melyekre tényleg garancia mondjuk az egyszerre brechti, Lou Reed-i, nicói világ nyomait mutató, kifejezetten súlyos, saját definíciójuk szerint az énekelt költészet és az alternatív zene találkozásából születő muzsikát játszó Swietliki. A „Szentjánosbogarak” szövegeit majdnem kizárólag egyedül elkövető, a zenekarnak nevet is kölcsönző népszerű költő mellett Grzegorz Dyduch basszusgitáros és a zenekar körül gyakran felbukkanó vendégszereplő, Boguslaw Linda a garancia a váratlanságokra. Meg persze a többiek.

A kortársi rajongónak a Bercsényi kollégiumból és a Kassák Klubból, a kicsit fiatalabbaknak pedig a már zajosra másolt kazettákról vagy MP3-kópiáikból és a mai koncertszínpadokról is ismerős Balatont talán a két halmazon kívülieknek sem nagyon kell bemutatni. A három évtizede megalapozott kultusz – még ha jó pár tagcserének lehettünk tanúi az évek során – mára sem kopott meg, a zene most is érvényes, a hangulat most is klub-, a kisbírónak például meg még most is tátva marad a szája, ha Víg Mihály, Keszei Krisztián, Horváth Gábor és F. Tóth Péter (Csimpi) a színpadra lép.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.