Síterep az Üveghegyen innen

Nagy késéssel ugyan, de végül Magyarországra is megérkezett a síszezon. Az eddigi szokatlanul enyhe tél miatt a hazai sícentrumok sorra zártak be, vagy még ki sem nyitottak. Eplény azonban kivétel. A síaréna a bakonyi völgy mikroklímájának és a folyamatos hóágyúzásnak köszönhetően eddig is állta a sarat – vagy inkább a havat.

Nem egy francia síparadicsom és nem is a klasszikus osztrák ékszerdoboz, de messze felülmúlja a hazai felhozatalt. A síterepen ugyan 16 különböző pályajelzés található, valójában azonban csak három-négy útvonal közül lehet választani. De a fokozatosság azért megvalósul: van lankás „kék”, a haladóknak való „piros” és meredekebb „fekete” jelzésű pálya is.

A terepet rendesen karbantartják, de a pályák kissé szűkösek és rövidek. Ha az időjárási feltételek is megengedik, akkor mind a hét sílift üzemel.

Magyarországon elsőként itt épült négyüléses sífelvonó, amelynek magasztos mivoltát már a „Szent Sólyom” elnevezés is demonstrálja. Csak a profiknak ajánlott az úgynevezett „csákányos” felvonó, ami itt olyan meredek lejtőn halad felfelé, hogy már az is nagy teljesítmény, ha épségben, a felszerelésével együtt feljut valaki a csúcsra.

Aki végképp átfagyott, és nem bírja tovább róni a köröket, az betérhet valamelyik pálya menti falatozóba. Gasztro élménytúrára azért nem érdemes számítani, de lehet válogatni. Van faasztalos magyaros hütte, tetőteraszos erdei büfé, kemencés talponálló és teázós hegyi üvegketrec is. A síterep ugyan fél nap alatt kiismerhető, de azok, akik több időre jönnek, megszállhatnak „Holle Anyó” pályaszállásán. A zavartalan és gyermekmentes síelés is megoldható, mivel egész napos síoktatás és síóvoda is van.

Az egész élményhez nagyban hozzátesz az az egyszerű tény, hogy nem kell a fél háztartást a kocsiba gyömöszölve átvergődni fél Euró pán. Eplény jól megközelíthető, például Budapesttől 120 kilométerre, Veszprém és Zirc között félúton található.

I!

HONLAP: siarena.hu/megkozelites

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.