Leányálmok rendezője

Kétszer ment férjhez ugyanahhoz a férfihez, a két ceremónia között tizennégy év telt el. A második esküvője már olyan lett, amilyet időközben mint profi esküvőszervező megálmodott magának.

Rátkai Tímea a hazai esküvőipar meghatározó személyisége, kollégáinak nyolcvan százaléka nála, tőle tanulta a szakmát.

Hófehér fekvőfotel áll irodája közepén. Ki relaxál ebben? Talán az örömszülők, amikor szembesülnek az esküvő költségeivel? – a kérdés csak félig vicces, mert a bútordarab nem pusztán dísz.

– Általában a vőlegény köt ki rajta – mosolyodik el Rátkai Tímea. – Az esküvőre készülő párokra jellemző, hogy a férfiak sokkal lazábban állnak az egészhez, a többségük szerencsére türelmes a párjával. A nők hajlamosak a pánikra, különösen, amikor közeledik a nagy nap. Aminek tökéletesnek kell lennie. Természetesen mindig az, akár esik, akár fúj. Az egyetlen, aki elronthatja az egészet, az maga az ifjú pár, ha nem tudja a saját nagy napját élvezni. Ezért fontos, hogy feltétel nélkül megbízzanak bennem – mondja.

Arra a napra hónapokig készülnek együtt, minden részletet kidolgoznak, egy komplett forgatókönyv áll össze, végszavakkal, akárcsak egy filmforgatáson. A rendező, vagyis az esküvőszervező a háttérből irányítja az eseményeket, mindig a násznép előtt haladva egy lépéssel. Például amikor éppen kimondják a boldogító igent, ő már az étteremben tüsténkedik, hogy mire a vendégsereg odaér, minden a helyén legyen.

A legjobb vőfélyeket és a ceremóniamestereket gyorsan lefoglalják, miként a legszebb helyszíneket is. Aki álomesküvőt tervez, az nem bízza magát a véletlenre, akár évekre előre megrendel mindent. – Volt olyan ügyfelem – avat be a kulisszatitkokba Tímea –, aki a régóta tervezgetett esküvőjét nem volt hajlandó lemondani, amikor a vőlegényével szakított. Megoldotta a problémát: a kitűzött napig hátralévő fél év alatt talált magának kérőt, akihez ott és úgy tudott férjhez menni, ahogyan azt egyszer megálmodta.

Az esküvő megtervezése sok-sok döntést igénylő folyamat. Egyesek számára a kapcsolat nagy próbája is. A szervező munkája nem mindig leányálom, előfordul, hogy épp nála vesznek össze valami apró részleten a szerelmesek. Például azon, hogy mi legyen a bevonulózene. Felfokozott idegállapotban akár ennyi is elég egy csúnya veszekedéshez. Tímea pontosan érzi, hogy hol az a határ, ahol át kell vennie az irányítást, a békebíró szerepét.

Jellemző, hogy a menyasszonyok a saját álmukat szeretnék megvalósítani, amiből könnyen kimaradhat a vőlegény elképzelése. S van egy pont, amikor a sok kötelezően meghívott kolléga és főnök miatt már kezd az egész egy hivatalos rendezvényhez hasonlítani családi esemény helyett – árulja el a tipikus bökkenőket. A tökéletesség a minimum, amit egy milliós, vagy sokmilliós költségvetésű esemény kapcsán a szervezőtől elvárnak. Rátkai Tímea rájött arra is, hogy neki kell kiképeznie a saját konkurenciáját. Az ezredforduló után annyira megnőtt az igény a profik által szervezett esküvőkre, hogy boldog-boldogtalan esküvőszervezőként hirdette magát. – Félő volt, hogy az amatőrök lejáratják a szakmát, s ezzel elveszik a párok kedvét a szolgáltatástól – meséli Tímea. Mostanra egy államilag elismert felnőttképzési központot épített ki, ahol az esküvőszervezőn kívül magánnyomozónak vagy műkörmösnek is lehet tanulni.

A legismertebb magyar esküvőmester sem tétlenkedik, már az idén egyetemista akar lenni, könyvelői oklevele mellé szeretne tanári diplomát szerezni. Jó ideje inkább tanít, ritkán szervez esküvőket, de időnként vállal egyet, mert nem akar kijönni a gyakorlatból. Nem tesz különbséget ügyfelek között, mindenkit megillet a legszebb szertartás. Több közismert ember bízta már rá az esküvőjét, de akárcsak az orvosokat, őt is köti titoktartás: ez is teljes diszkréciót igénylő szakma. Ráadásul olyan, ahol a legképtelenebb ötleteket is tudni kell megvalósítani. Vagy meggyőzni a megrendelőket arról, hogy a filmsztároknál, hercegeknél látott méregdrága díszletek nélkül is álomesküvőjük lesz.

A sírig tartó boldogságra ez sem garancia. Megtörtént, hogy a nagyszabású lakodalom után az ifjú pár világ körüli nászútra indult. A mézeshetek túl hosszúra nyúlhattak, mert azt követően, hogy fél év után hazatértek, rögtön elváltak. Az exférj mégis azt mondta Tímeának, hogy nem bánt meg semmit, az esküvője volt élete legjobb bulija.

Rátkai Tímea. Az esküvő egy kapcsolat nagy próbája is lehet
Rátkai Tímea. Az esküvő egy kapcsolat nagy próbája is lehet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.