Szívből Rouge

Pillanatok alatt világhírű lett Julie Gayet – még ha ezt nem is a filmes alakításaival érte el. A nemzetközi média tele van a fotóival és a találgatásokkal: a 41 éves francia színésznő lesz az új premiere dame?

„Igazi szerelmi történet ez. Nem a megfelelő időben, nem a megfelelő emberekkel esik meg. De hát van ilyen” – nyilatkozta Gayet egyik ismerőse. A nem megfelelő idő a két évvel ezelőtti elnökválasztási kampány, a nem megfelelő ember Francois Hollande, akiből azóta Franciaország köztársasági elnöke lett.

Julie Gayet: a mozi helyett a politikában lesz sztár?
Julie Gayet: a mozi helyett a politikában lesz sztár?

Egy biztos: ez az alakítás hozta meg az áttörést. Lesajnálóan írják francia lapok, hogy Julie Gayet több mint hetven tévé- és mozifilmben játszott már, a bizonyítási lehetőség aligha hiányzott tehát, mégsem lett belőle igazi sztár. A fényes karrier egyre inkább álommá vált.

Most rémálmot kapott helyette. Határozott nőként emlegetik, aki megvédi a saját érdekeit, ám ennyire talán nem kellene védekeznie. A kétgyermekes színésznő beperelte a Closer bulvármagazint, amely leleplezte, hogy immár két éve Hollande szeretője. Igaz, erről jó ideje keringtek pletykák. Julie Gayet már azzal felhívta magára a figyelmet, hogy tavaly márciusban ismeretlen személy ellen tett feljelentést (a magánélethez való jog megsértése miatt), miután az interneten hírbe hozták az államfővel.

Pedig a viszony akkor már nagyban tartott. Rossz helyen, rossz emberrel.

„Meg kell védeni őt. Egyelőre nyugodt. Beszélt a gyerekeivel, ez volt neki a legfontosabb” – mesélte a színésznő egy barátja a Le Journal du Dimanche című hetilapnak. Nem lehet könnyű 13 és 14 éves fiai, Tadéo és Ezéchiel dolga sem. Noha elváltak, Julie Gayet jó kapcsolatot ápol a volt férjével, Santiago Amigorena argentin forgatókönyvíróval.

Mellette áll a családja is. Az apja, Brice Gayet sebész régóta ismeri Francois Hollande-ot, még abból az időből, amikor Bernard Kouchner egészségügyi miniszter tanácsadójaként dolgozott. Julie jómódban nőtt fel, Párizs nyugati felének elegáns kerületében; ma a francia főváros keleti részén, a Bastille közelében lakik. A bátyja radiológus, az öccse építész.

Családi örökség a baloldali kötődés is. A szocialista párt híveként a 2007-es elnökválasztáson Gayet nyíltan kiállt Ségolene Royal baloldali jelölt mellett. A sors fintora, hogy Royal akkoriban Hollande élettársa volt, négy közös gyermekkel. Később szakítottak, a politikus összeköltözött Valérie Trierweiler újságírónővel – aki lehet, hogy sosem tér már vissza az Élysée-palotába.

Ha a szerelmüket rejtegette is, a nála tizennyolc évvel idősebb férfi iránti csodálatát sosem titkolta Julie Gayet. Még egy Francois Hollande-ot népszerűsítő kampányvideóban is felbukkan: ebben csodálatos és alázatos emberként írja le a politikust.

Ennél azért hálásabb szerepeket kapott a mozivásznon. A Select Hotel című filmben például kábítószerfüggő prostituáltat játszott, olyan meggyőzően, hogy 1997-ben Romy Schneider-díjjal jutalmazták. Egy tévésorozatban Trójai Heléna bőrébe bújt, egy másik filmben pedig leszbikusként tűnt fel. A melegek ügyét a mindennapi életben is felvállalja: támogatta tavaly az egyneműek házasságának engedélyezését, amely az elnök egyik legvitatottabb kezdeményezése lett.

Mielőtt magával ragadta volna a színészet, klasszikus éneket tanult. Megfordult egy cirkusziskolában, majd tizenhét évesen egy londoni színitanodában, az Actors’ Studióban találta magát. Biztos, ami biztos, az egyetemen művészettörténetet is hallgatott. Színésznőként alkalma nyílt megcsillantani az énektudását: egy lemezen duettet énekelt Marc Lavoine francia énekessel.

A filmek világában olyannyira otthon érezte magát Julie Gayet, hogy néhány éve saját produkciós céget is alapított (Rouge International). A színésznői pálya „logikus folytatásának” nevezte ezt. Mint egy interjúban elmondta, rájött, hogy tud szigorú is lenni, és ez tetszik neki.

Némi szigorra szüksége is lehet, ha Franciaország köztársasági elnökének oldalán kell megjelennie hivatalos eseményeken. Például a Fehér Házban, ahol Hollande február 11-én az Obama házaspárral vacsorázik. Annyit ígért a francia államfő, hogy legkésőbb a washingtoni útig tisztázza, ki számít ezentúl first ladynek. Figyelembe véve persze, hogy egy ideje a lefegyverző mosolyú színésznőhöz szökött el titkos légyottokra, a válasz sejthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.